Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților este solicitat, pe pagina de internet a instituției, să răspundă și unor întrebări despre veșnicele metehne lumești.
O localnică este curioasă dacă “îmi puteți confirma zvonul că se pregătește un reportaj referitor la numirea ilegală/necanonică după statutul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada imediat următoare, a unor preoți coslujitori în parohiile din municipiile județului?
Pe surse, ce se va urmări referitor la viitoarele numiri privind un eventual abuz, conform regulilor Sfântului Sinod:
Articolul 49: Pe lîngă preotul paroh, într-o parohie, pot fi unul sau mai mulţi preoti slujitori şi diaconi. Numărul acestora se stabileşte de către Adunarea Eparhială, cu aprobarea Ministerului Cultelor, ţinînd seama de necesităţile parohiei, numărul credinciosilor şi mijloacele de întreţinere. De fiecare post nou de preot este obligatoriu un număr de minimum 400 familii la sate şi 500 familii la oraşe.
Articolul 124: În situaţii misionare urgente din mediul urban sau rural, chiriarhul poate numi sau transfera, fără concurs, un preot într-un post vacant.
Este adevărat că fix la 4 ani de la trecerea la cele veșnice a arhiepiscopului Pimen se pregătește armaghedonul în parohiile din mediul urban?
Sau sunt doar zvonuri de către cei deranjați de către controalele dvs. recente prin eparhie?
ÎPS Calinic îi răspunde laconic: “Eventualul reportaj despre care faceți vorbire nu intră în sfera preocupărilor mele (nu spune exact dacă a fost intervievat pe acest subiect – n.r.).
Numirile în orașe s-au făcut pe bază de concurs sau prezidial, în câteva situații (fără exemplificări – n.r.), cei numiți lucrând în administrație.
Parohiile nu sunt feude!”
Rămâne de văzut dacă zvonurile legate de apariția unui reportaj pe acest subiect se vor confirma…
TEODOR PUȘCAȘU