Mulți tineri din Fălticeni părărăsesc orașul pentru a se stabili în alte localități sau în străinătate pentru că, la început de drum în viață, când pun bazele unei familii, nu au posibilitatea să își achiziționeze o locuință sau un teren pe care să își construiască o casă. Cum nivelul veniturilor este scăzut, spre deosebire de prețurile apartamentelor care au crescut accelerat în ultima perioadă, se impune o intervenție a administrației locale pentru ca familiile tinere cu posibilități financiare limitate să rămână în comunitate.
Eusebiu-Lucian Țăpoi, candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) pentru funcția de primar al municipiului Fălticeni a sesizat această problemă și a pregătit un proiect în cinci puncte care are ca scop sprijinirea tinerilor și nu numai.
În primul rând, el consideră că trebuie eliminate nedreptățile din sistemul de atribuire a locuințelor sociale sau ANL: fără pile, relații sau criterii cunoscute doar de funcționari.
„Tinerii care ar trebui să beneficieze de locuințe sunt dezamăgiți când văd că acestea sunt repartizate unor persoane care nu îndeplinesc criteriile potrivit legii, în vreme ce ei sunt mutați la coada listei și trebuie să aștepte ani și ani până se vor construi alte apartamente/garsoniere sau, printr-un miracol, se eliberează vreo locuință Apare sentimentul că nu sunt sprijiniți de comunitatea de care aparțin și se întreabă dacă viitorul lor mai este aici, acasă. Administrația trebuie să acționeze repede pentru că numărul tinerilor scade într-un ritm îngrijorător”, declară Eusebiu-Lucian Țăpoi.
De asemenea, candidatul Dreptei Unite nu a ocolit în proiectul său și al echipei sale familiile monoparentale, persoanele cu dizabilități sau cele vulnerabile, care trebuie să fie ajutate în obținerea și menținerea unei locuințe sociale. De altfel, Eusebiu-Lucian Țăpoi cunoaște foarte bine problemele acestor categorii, pe care le-a sprjinit prin intermediul Asociației „Căsuța de Acasă”, pe care a înființat-o împreună cu câțiva prieteni.
Proiectul „Locuințe și terenuri pentru tineri – egalitate de acces și respectarea legilor în procesul de atribuire”:
- Asigurarea transparenței în procesul de atribuire a locuințelor sociale și tip ANL destinate tinerilor, cu publicarea criteriilor clare de eligibilitate, pentru a evita practicile discriminatorii sau nepotismul. Toate informațiile trebuie să fie accesibile și ușor de înțeles pentru toți solicitanții.
- Identificarea și atribuirea gratis de suprafețe de teren, aflate în domeniul privat al municipiului, tinerilor între 18-35 de ani, pentru construirea de locuințe proprietate personală- conform Legea Nr. 15/2003.
- Instituirea unui sistem de monitorizare pentru a evalua implementarea politicilor de locuințe pentru tineri și pentru a identifica și remedia eventualele probleme sau întârzieri.
- Dezvoltarea unor programe specifice pentru sprijinirea tinerilor, a familiilor monoparentale, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile în obținerea și menținerea unei locuințe sociale.
- Construcția de noi locuințe ANL pentru a satisface cererea și pentru a oferi opțiuni de locuire accesibile.
Scopul proiectului: asigurarea că tinerii din comunitatea locală au acces la locuințe adecvate și că resursele urbane sunt gestionate într-un mod transparent și responsabil, îmbunătățirea calității vieții în oraș și promovarea unei dezvoltări urbane corecte.