PNL are 149 de ani de existență, fiind cel mai longeviv partid din istoria Europei, iar aniversarea sa, din 24 mai 2024, trebuia celebrată ca un eveniment remarcabil pentru comunitatea fălticeneană.
Serbarea s-a desfășurat în sala de evenimente de la Hotelul Turist din Fălticeni.
La eveniment au participat reprezentanții conducerii organizației județene, Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte al PNL și președintele PNL Suceava, alături de vicepreședintele Vasile Tofan, Ioan Lungu, Irina Vasilciuc, prefectul Sucevei Alexandru Moldovan, senatorul Daniel Cadariu, deputatul Ioan Balan, deputatul Bogdan Gheorghiu și alți primari sau demnitari liberali.
Cu prilejul aniversării, organizatorul acestuia, Codrin Bența, candidatul la primăria Fălticeni, a făcut o amplă prezentare despre valorile, principiile, spiritul și acțiunile liberale în dezvoltare României, afirmând că 24 mai, Ziua Partidului Național Liberal, este și un moment de rememorare a unei istorii vii, recurs justificat de faptul că acțiunea PNL stă la baza României independente, suverane, întregite și modernizate iar viitorul țării se clădește și astăzi cu sprijinul liberalilor.
În prezentarea făcută și de inspectorul de istorie al ISJ Suceava, Daniel Hrenciuc, s-a mai amintit și faptul că marii oameni politici ai Partidului National Liberal, precum: Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, Mihail Kogălniceanu, au întemeiat, au construit si au modernizat statul român.
Marinel Dănilă, unul din cei mai buni cunoscători ai istoriei Fălticeniului, a reliefat în prezentarea sa rolul primarilor liberali în edificarea târgului de pe Șomuz și a susținut faptul că istoria ne demonstrează că Partidul Național Liberal este partid de construcție politică, instituțională, economică și socială, iar liderii liberali au fost întemeietori, constructori și reformatori.
Codrin Bența a mai reamintit la reuniunea liberalilor și faptul că după actele istorice întemeietoare ale Independenței (1877), proclamării ca Regat (1881), după extraordinarea realizare a Marii Uniri (1918), liberalii au avut de construit o țară. Ei au înființat BNR, Academia Română, băncile populare, Bursa de valori, apoi au pus bazele unei justiții independente, unei administrației publice și educației pe baze moderne, au pus bazele capitalului românesc și au creat industria națională. PNL a fost dintotdeauna un partid profund democratic, atașat democrației constituționale, moderației, un adversar al extremismului, un partid realist, pragmatic, care nu apreciază exaltarea și excesele.
Dinu Brătianu, ultimul lider liberal din perioada precomunistă prefigura faptul că, pe plan extern, România va juca un rol de frunte în cadrul cooperării internaţionale economice şi politice ale unei Europe Unite. De aceea, președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur a ținut să reliefeze faptul că opera de modernizare a țării de către liberali a fost reluată după 1989 și faptul că PNL este liderul celor care au readus România în comunitatea euroatlantică. El a amintit și faptul că suntem în NATO, în UE, având la dispoziție garanții de securitate cum nu am avut niciodată în istorie și fonduri de dezvoltare excepționale, că ne putem gândi la cât de mult au realizat înaintașii noștri cu posibilități mai puține și provocări mai mari. Astăzi, după aderarea României la UE si NATO, Partidului National Liberal ii revine misiunea de a desăvârși modernizarea României prin aducerea țării în primul rând al democrațiilor dezvoltate si prospere ale lumii libere.
Comandat de PNL Filiala Suceava, Cod AEP 21240015