Participarea la Olimpiada Națională „Cultură și spiritualitate românească” de la Baia Mare a unei eleve de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni s-a încheiat cu succes: Monica Maria Ursu s-a întors acasă cu premiul III.
“Acest rezultat confirmă faptul că tandemul profesor-elev dacă se bazează pe o foarte bună și consistentă colaborare poate da reușite remarcabile. Multă pasiune și multă dedicare, sacrificiu de timp și de alte resurse, fac din această reușită una de top pe plan național și asta ne bucură foarte mult, ne dă încredere că suntem pe drumul cel bun și că elevii noștri vor ajunge, în perspectiva timpului, acolo unde își doresc în plan profesional”, ne-a declarat Codrin Bența.
“Olimpiada interdisciplinară Cultură și Spiritualitate are un grad ridicat de dificultate. Secretul unui premiu se află în găsirea unei eleve (în cazul nostru) căutătoare de… absolut, care să vrea să studieze și să aprofundeze muuult atât Limba și Literatura română, cât și Religia, să accepte sugestiile doamnelor ei profesoare, să ajungă să gândească frumos și să scrie la fel, unind armonios cele două domenii. Sunt mândră de colega mea, doamna profesoară Viorica Bența, de ceea ce a reușit să-i transmită Monicăi și, de asemenea, sunt bucuroasă pentru deschiderea acestei tinere în fața provocărilor Spiritualității”, a transmis Otilia Grădinariu
“În timpul desfășurării etapei naționale a olimpiadei de limba și literatura română care a avut loc la Suceava, am simțit că sunt ancorată într-un univers literar în care pot să-mi împărtășesc pasiunea și dragostea pentru această materie cu persoane care fac parte din aceeași sferă. Atmosfera a fost una caldă și primitoare, specifică județului gazdă, astfel încât am reușit să obțin un punctaj care să-mi oglindească truda depusă. Cu toate că am concurat cu cei mai buni din țară, obținerea unei mențiuni cu 93,75 de puncte m-a determinat să-mi doresc să aprofundez tot ceea ce înseamnă limbă și literatură română pentru întreaga mea existență, hotărând că voi urma Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. Cât despre olimpiada interdisciplinară ,,Cultură și spiritualitate românească” de la Baia Mare, am realizat o armonie între religie și limba română atât la proba scrisă, unde creativitatea mea a fost îmbrățișată de poezia lui Lucian Blaga, ,,Înviere de toate zilele” și de un fragment extras din ,,Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt, cât și la proba orală, când a trebuit să exprim artistic frumusețea creației divine. De asemenea, bucuria care a sălășluit în interiorul meu după ce am aflat că am fost punctată cu 98 de puncte din 100, clasându-mă pe a treia poziție dintr-un număr de 62 de participanți, a fost una enormă! Nu pot spune decât că le mulțumesc din toată inima lumânărilor care s-au consumat pentru a-mi lumina calea: doamnei profesoare de limba și literatura română, Bența Viorica, și domnișoarei profesoare de religie, Grădinariu Otilia! N-aș fi ajuns niciodată în acest punct dacă nu m-ar fi remarcat și nu m-ar fi impulsionat să pătrund în lumea cunoașterii! Dumnealor m-au întâmpinat în casa înțelepciunii, dar m-au ajutat și să-mi deschid orizontul propriei minți, inspirându-mă până la infinit! Totodată, doresc să le mulțumesc rădăcinilor bunătății și modestiei, părinților mei, a căror iubire nemărginită m-a propulsat către calea succesului! Și, nu în ultimul rând, aș vrea ca fiecare dintre cei care citesc acest mesaj să știe că Dumnezeu, Maica Domnului și Sfinții și-au coborât harul, respectiv acoperământul asupra mea și mi-au ascultat întodeauna rugăciunile, exact cum Lucian Blaga ar spune în opera lirică ,,De mână cu Marele Orb”: ,, Despre Dumnezeu nu poți vorbi decât așa: […]/ îl închipui om și-l rogi să vie în sat/unde-l așteaptă toate visurile omenești”. Am reușit și pentru că am muncit, dar consider că am excelat fiindcă am crezut în forțele divine, știind că toate îi sunt cu putință celui ce crede!”, ne-a spus Maria Monica Ursu.
Dacă la concursul de la Suceava, am avut ceva emoții pentru tine, la Baia Mare am știut in sinea mea că o să confirmi ceea ce știu despre tine. Sunt foarte mândru ca bunic, să am o nepoată ce excelează la învățătură, și mai ales la Limba și literatura română. Iar această împletire a vorbei românești cu Religia și credința în Dumnezeu nu poate fi decât cel mai benefic lucru pentru gândirea și împlinirea idealurilor tale pe viitor. Sunt mulțumit pentru că am o așa mlădiță în copacul familiei mele.