Candidatul PNL Fălticeni la funcția de primar al municipiului Fălticeni, Codrin Bența, vorbește într-un interviu pentru ZdpN despre cum este o campanie electorală la Fălticeni, ce proiecte le propun liberalii fălticenenilor și cum ne îndreptăm „spre un regim nord-coreean de guvernare locală”.
Sergiu Jipa: Un profesor doctor își asumă o candidatura la funcția de primar al Fălticeniului și le cere votul concetățenilor cu o organizație total schimbată și nici măcar un consilier din actualul mandat pe listele de candidați. De ce această implicare și care a fost motivația dumneavoastră?
Codrin Bența: Tot timpul am considerat că un profesor trebuie să fie un model de comportament pentru comunitatea din care face parte, nu numai pentru elevii săi. Aici mă refer mai ales la atitudinea civică pe care aș vrea să o văd cât mai puternică la fiecare dintre oamenii cetății fălticenene. Asumarea unui rol în mecanismul politic este într-adevăr o aventură la care, în vremurile noastre, puțini se încumetă. Se întâmplă asta pentru că există consecințe!! Unele pot fi benefice pentru dezvoltarea orașului sau pentru experiența persoanelor care fac acest pas și pentru buzunarele lor, altele pot să se lase cu amenințări, restricții, controale de la instituțiile statului, dacă acea persoană care vrea să intre în administrație lucrează în mediul public sau mai ales în domeniul privat etc. Am auzit că se practică aceste intimidări și în campanie, și după campanie, la noi și în alte părți, pentru descurajarea altor inițiative de acest gen, care ar putea deranja pe conducătorii de moment ai urbei. Situația ține de slăbiciunile unui sistem democratic fragil și imatur, ține și de impasibilitatea, de lipsa de reacție a oamenilor sau a ONG-urilor noastre în fața derapajelor care ne duc evident și violent spre un regim nord-coreean de guvernare locală.
Solicit votul cetățenilor fiindcă am încredere că pot face mai mult decât competitorii mei odată ajuns la conducerea acestui municipiu. Solicit acest vot cetățenilor pentru că schimbarea conducerii socialiste actuale cu o conducere liberală poate aduce cu sine îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor orașului meu.
Am reușit să fac o echipă cu totul nouă pentru Consiliul local, unde se regăsesc, prin reprezentare, mai multe categorii sociale, de la profesori, ingineri, tehnicieni și până la personal implicat în salubritate. Mi s-a reproșat acest lucru, dar eu consider că din fiecare mediu de activitate trebuie să se facă reprezentarea cetățenilor în deliberativul local.
Nu am mai admis, nici eu, nici colegii mei din noua echipă, revenirea pe listele de consilieri a celor din actualul Consiliu pentru că aceștia, cu puține excepții, nu au propus proiecte importante de hotărâre de Consiliu Local și nici nu au luat atitudine fermă atunci când s-au produs mai multe abuzuri ale administrației locale.
Implicarea mea în politică este veche, de peste două decenii, desigur cu o forță mai diminuată, în funcție de crezul pe care liderii locali ai liberalilor au reușit să o determine nu numai la mine ci și la fiecare membru al organizației. De data aceasta implicarea mea este totală, chiar dacă sunt conștient că nu este o competiție ușoară, că votul dintr-un singur tur avantajează pe cel în funcție, că echipa mea este la un început de drum și că nu se poate lupta la același nivel cu gruparea politică care controlează autoritar momentan destinul orașului. Este însă un început promițător, care ne va consolida cu siguranță organizația. Avem foarte multe semnale bune de la alegători despre faptul că se dorește o schimbare și sperăm să producem o mare surpriză celor care se văd deja câștigători cu scoruri astronomice, similare regimurilor dictatoriale. Dacă vom reuși să avem un cuvânt determinant în Consiliul local, cu vreo alianță sau fără aceasta, schimbarea în bine a mersului lucrurilor este, din punctul meu de vedere, garantată de faptul că echipa liberalilor este experimentată, cinstită și bine pregătită să aducă bunăstare celor din Fălticeni.
S.J.: Candidați împotriva unui primar cu trei mandate, cu apucături dictatoriale, care v-a împiedicat să vă puneți afișele în vitrinele spațiilor comerciale. Peste tot doar chipul conducătorului suprem. Este greu să faci campanie în enclava pesedistă Fălticeni?
C.B.: Este, evident, trist și periculos ce se poate constata la Fălticeni și de aceea este extrem de dificil să intri intr-o astfel de competiție neloială. Nu este loial faptul că nu se asigură, de către legea electorală, o egalitate reală de șanse nu doar în privința afișajului electoral, ci și la alte aspecte financiare, mai ales când trebuie să te împrumuți din bancă sau de la rude ca să găsești banii necesari pentru bannere, pentru afișe sau pentru pliantele electorale. Nu e normal ca în bătălia afișelor să vezi că nu ești sprijinit nici de prietenii tăi de pe la magazinele sau aprozarele de unde cumperi constant pe motiv că pot fi consecințe imprevizibile pentru evoluția afacerilor acestora. Nu este deloc firesc să constați frică și rumoare atunci când rogi un prieten să te lase să pui un afiș electoral la el pe geam, de teama că pot fi urmări diverse neplăcute. De aceea, eu reiterez – așa cum am ales și numele proiectului meu de campanie “Destin și demnitate“ -, faptul că demnitatea este elementară pentru sănătatea unei comunități. Da, s-a exagerat ca niciodată cu afișajul competitorilor din PSD, cred că aici au greșit fundamental, fiindcă lumea vede astfel pericolul unei dictaturi care se relevă tot mai fățiș la orizont. Este foarte greu nu numai să lupți cu un sistem piramidal foarte clar conturat, cunoscut foarte bine de oamenii locului, de la afaceriști la vânzători, la profesori sau ingineri sau juriști sau pensionari etc., ci mai ales să lupți să convingi lumea să iasă la vot pentru că mulți și-au pierdut speranța că se mai poate schimba ceva. Limbajul politic a devenit adesea prea violent – mai ales la colegii competitori de dreapta, de la ADU sau AUR și sunt de înțeles aceștia pentru că au avut mult de suferit sub acest regim -, dar noi încercăm să ne delimităm de asta, să facem o campanie cât mai pozitivă. Cu toate acestea, nu putem să punem sub preș ceea ce trebuie arătat ca să fie cât mai repede reparat și îmbunătățit.
S.J.: Economic municipiul Fălticeni este departe de a fi sănătos. Cei mai mulți angajați lucrează în instituțiile subordonate administrației publice locale și nu mai avem personal specializat în multe domenii. Ce soluții are echipa Partidului Național Liberal?
C.B.: Economia Fălticeniului este la limita supraviețuirii. Nu s-a făcut nimic concret de către administrația actuală pentru dezvoltarea economică. Mai mult, oamenii de afacerii locali se plâng de numeroasele piedici și tergiversări pe care le întâmpină la obținerea autorizațiilor atunci când vor să inițieze legal o afacere. Nu s-au făcut deloc demersuri pentru amenajarea unui parc industrial, deși liberalii au solicitat acest lucru în repetate rânduri, prin numeroase mesaje de presă, semnalând beneficiile pe care acest proiect ar putea să le aducă mediului de afaceri local.
Din discuțiile cu fălticenenii implicați în producție, în agricultură, în comerț sau în turism, reiese disperarea lor legată de mafia care s-a impus în bazar sau în piață – lucru care se vede și de pe vitrinele magazinelor: geamuri blindate cu fotografia unei singure persoane și atât, cu foarte rare excepții -, reiese sufocarea pe care taxele și impozitele o determină față de cei cu inițiativă în afaceri. Consiliul Local ar trebui să protejeze și să încurajeze constant producătorii locali, să limiteze nepotismele politice, să le facă rost producătorilor de piețe volante, de piețe naționale de desfacere, prin participarea care să se facă tot timpul la târguri de promovare în țară sau în afara ei. Noi o să fim altfel, o să susținem foarte mult inițiativele producătorilor locali.
S.J.: Proiectele sunt concepute împreună cu echipa dumneavoastră și, mi-ați spus anterior, că fiecare a venit cu soluții în funcție de competențe și pregătire. Care sunt, pe scurt, principalele dumneavoastră proiecte?
C.B.: Programul PNL Fălticeni pentru mandatul 2024-2028 enunțat în mai multe rânduri este acesta:
- Realizarea Planului de urbanism general cu reguli foarte clare de elevare a construcțiilor, care să facă din Fălticeni un oraș frumos.
- Realizarea unui Muzeu de istorie și etnografie al Fălticeniului cu finanțare europeană, prin reabilitarea fostei case a lui Gavril Tatos (Spitalul Sanepid) de pe Strada Maior Ioan.
- Realizarea unui Centru de excelență în educație în clădirea unde a funcționat Grădinița cu Program Normal Lizuca.
- Amenajarea unui Centru de îngrijiri paleative în clădirea fostului Consulat austriac și a unui Centru de îngrijire pentru persoanele vârstnice în clădirea fostului Spital de boli contagioase.
- Amenajarea unui parc industrial lângă Stația de epurare ACET (în apropierea podului spre Țarna Mică).
- Întreprinderea demersurilor pentru transferul clădirii fostului Dispensar CFR (situată lângă gară) în patrimoniul municipiului și transformarea sa într-un centru pentru persoane fără adăpost.
- Dezvoltarea turismului prin proiectul Fălticeni – Poarta de intrare în Bucovina, prin promovarea frecventă la târguri de turism, sau prin organizarea a două târguri ale producătorilor locali: de Paști și de Crăciun.
- Reabilitarea tuturor clădirilor de patrimoniu și protejarea acestora prin norme legislative locale.
De precizat este faptul că toate acestea se pot face într-un singur mandat de primar! Și multe, multe altele, precum un parc cu panouri fotovoltaice care să alimenteze gratis instituțiile publice și să asigure energia pentru iluminatul stradal, o șosea de centură a Fălticeniului, un Centru Cultural atașat Muzeului de artă “Ion Irimescu“ etc. Fiți siguri că avem competența necesară să punem în aplicare aceste planuri. Programul nostru intitulat “Destin și Demnitate“ este realizat împreună cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, care va susține ferm, cu toate pârghiile sale politice realizarea celor opt puncte care să aducă normalitate, bunăstare și dezvoltare durabilă Fălticeniului. Cu acest sprijin garantat, Fălticeniul va fi cu adevărat un oraș frumos și sănătos, un oraș curat, o veritabilă „Poartă de intrare în Bucovina”, un oraș cu un potențial turistic mare, cu perspective economice clare.
S.J.: Mai există loc de demnitate în destinul orașului Fălticeni? Poate trece administrația de la populism la rigoare și valoare? De exemplu, acum se dau titlurile de cetățean de onoare cu sacoșa, la personaje lipsite de conținut doar pentru că și-au dovedit loialitatea și atașamentul față de primar…
C.B.: Este neapărat nevoie de demnitate și este nevoie mare în politică de caracter, de oameni educați și de oameni cu o moralitate ireproșabilă. Dacă vrei să redai Fălticeniului strălucirea de altădată, să restaurezi spiritul civic, pierdut prin vremurile comuniste de către români, trebuie să pui mult accent pe educarea electoratului. Știm că acesta are întotdeauna dreptate, dar știm că adeseori nu prea are ce să aleagă din oferta partidelor. Noi le oferim fălticenenilor o șansă să revenim treptat și sigur la traiectoria destinului nostru de excepție.
Știm că trecerea de la populism, de la demagogie la mesaje reale și credibile se face prin transparență, prin dialog constant cu cetățenii, prin consultări periodice în cartiere sau prin mesaje transmise constant online. Nu vom mai avea reacții violente ale societății civile dacă nu se vor mai dărâma, sub impactul unei stricte necesități, clădiri de patrimoniu, dacă se vor mai ridica de pe străzi cohortele de câini aduse peste noapte de “binevoitori“ din alte localități și vor fi duse la adăposturi bine amenajate, dacă vom avea pistele de biciclete promise de atâtea ori în fiecare campanie electorală, dacă vom avea un dialog permanent cu ONG-urile și cu liderii de opinie din diverse medii sociale. Nu vom mai da nici titluri de cetățeni de onoare unor simpli actori care au vizitat de vreo două ori Fălticeniul sau vreunor figuri politice sau militare fără contribuții semnificative la evoluția orașului și nici nu vom tolera formarea de grupuri de interese care să se mufeze cu nesimțire la bugetul local și apoi să facă lucrări de proastă calitate plătite cu multă exagerare.
Considerând că „FĂLTICENIUL MERITĂ MAI MULT”, invit cetățenii nostri la vot pe data de 9 iunie și sper că după ce au tras perdeaua de la urnele de vot, să tragă aer în piept, să aibă curaj, multă încredere, să apeleze la conștiința civică și să ne ofere tuturor fălticenenilor șansa de a reveni pe „DRUMUL CEL BUN”.
De vazut ce afaceri are Primarul din Falticeni Coman in Anglia impreuna cu un interlop din Falticeni.Acolo investeste spaga .Cumpara si renoveaza case in Londra.