Timp de 12 ani atragerea fondurilor europene nu a fost o prioritate pentru administrația publică locală din municipiul Fălticeni. În spatele propagandei plătite din bugetul local stă o realitate tristă: Primăria condusă de Cătălin Coman a preferat să împrumute bani de la bănci decât să facă proiecte și să obțină fonduri europene. De ce? Un motiv este că nu se pricepe să gestioneze asemenea proiecte. Dovada? Baza de agrement „Nada Florilor”, unde nu s-a reușit finalizarea la timp, s-au pierdut banii necesari terminării lucrărilor și au luat milioane din bancă cu dobânzi grase.
Oricum edilului PSD îi plac creditele făcute pe spinarea bugetului local. Mai sunt și alte motive pentru care administrația fălticeneană nu atrage proiecte europene și preferă fondurile guvernamentale sau locale, dar vă lăsăm pe dumneavoastră să le spuneți.
Eusebiu-Lucian Țăpoi, candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) pentru funcția de primar, spune că Fălticeniului trebuie să folosească banii europeni pentru a renaște economic, dar mai întâi trebuie formată o echipă de profesioniști în domeniu care să maximizeze toate oportunitățile de finanțare.
„O investiție necesară, Baza de agrement, a devenit o gaură neagră a bugetului local, în care s-au băgat bani în plus pentru că nu s-a finalizat la timp și apoi s-au băgat alți bani pentru că lucrările au fost de proastă calitate și reparațiile au început cum s-a terminat garanția. ”, este de părere Eusebiu-Lucian Țăpoi.
Echipa Alianței Dreapta Unită le propune fălticenenilor proiectul „Maximizarea oportunităților de finanțare și implementare de proiectelor cu impact pozitiv asupra comunității locale prin accesarea de fonduri europene”:
- Constituirea unei echipe de profesioniști în accesarea de fonduri europene, prin recrutarea sau selectarea profesioniștilor cu experiență relevantă în accesarea fondurilor europene, inclusiv experți în afaceri europene, consultanți în proiecte, specialiști în finanțe și bugete europene, experți în achiziții publice etc.; acoperirea tuturor aspectelor procesului de accesare prin dezvoltarea competențelor și experiențelor necesare, inclusiv redactare de proiecte, management de proiect, monitorizare și evaluare, comunicare și relații externe etc.
- Realizarea unei analize detaliate a nevoilor și priorităților comunității locale în contextul fondurilor europene disponibile: Identificarea domeniilor de intervenție, cu potențial de finanțare europeană și relevante pentru dezvoltarea orașului.
- Dezvoltarea unei strategii pe termen lung pentru atragerea și gestionarea eficientă a fondurilor europene; definirea obiectivelor, priorităților și direcțiilor strategice pentru utilizarea fondurilor europene în beneficiul comunității.
- Monitorizarea permanentă a apelurilor de proiecte și a surselor de finanțare disponibile la nivel european; identificarea și evaluarea proiectelor potențiale care se potrivesc cu nevoile și prioritățile locale, în conformitate cu criteriile de eligibilitate ale fondurilor europene.
- Stabilirea și întărirea parteneriatelor cu organizații non-guvernamentale, instituții de învățământ, agenții de dezvoltare regională și alte entități relevante pentru susținerea și implementarea proiectelor finanțate prin fonduri europene.
- Asigurarea unei pregătiri adecvate pentru personalul departamentului în ceea ce privește procedurile de accesare a fondurilor europene, elaborarea și implementarea proiectelor europene; furnizarea de consultanță și suport tehnic pentru organizațiile și instituțiile locale interesate să acceseze fonduri europene.
- Asigurarea transparenței în gestionarea fondurilor europene și a procesului de selecție a proiectelor; comunicarea eficientă și deschisă către cetățeni și alte părți interesate cu privire la oportunitățile de finanțare europeană și rezultatele obținute prin implementarea proiectelor.
- Implementarea unui sistem eficient de monitorizare și evaluare a proiectelor finanțate prin fonduri europene pentru a asigura conformitatea, eficiența și impactul pozitiv al investițiilor.
Scop: exploatarea maximă a acestei resurse valoroase pentru dezvoltarea locală, contribuind la implementarea proiectelor de infrastructură, mediu, educație sau alte domenii cheie care să aducă beneficii durabile comunității.
Am citit majoritatea ,,ofertelor” electorale la cei înscriși în cursa alegerilor. Nu vă supărați dragi participanți dar nu am văzut ca să se ia inițiativa cuiva de a se încerca de a se pune pe tapet crearea unei farmacii în zona 2 Grăniceri a Falticeniului, unde sunt multe persoane ce pentru a cumpăra medicamente sunt nevoite de a se deplasa în zonele centrale unde aceste farmacii sunt ,,ciorchine” una lăngă alta. Numai așa puteți da dovadă că țineți la aproapele dvs, la acei oameni în vârstă, la femeile gravide, la cei bolnavi ce au nevoie de medicamente. Ce spuneți, credeți că am dreptate? Încă nu e târziu de a vă alătura acestui comentariu și de a încerca pe ultima sută de metri să facem un lucru util pentru societatea în care trăim.
PS. menționez că sunt apolitic iar prin această sugestie încerc de a fi OM. Succes tuturora la alegeri.