Candidatul independent pentru Consiliul Local Fălticeni, prof. Ioan Ilișescu, a decis să facă publică o imagine surprinsă în Spitalul Vechi Stamati chiar înainte de demolare și în care se poate vedea limpede cupola fostei bisericuțe, închisă de regimul comunist în anul 1947. Trebuie menționat că ea a fost demolată împreună cu spitalul de regimul comanist în noiembrie 2021, pentru a se face o parcare cu pavele, amenajată după subcontractare de firma lui Ionuț Scutariu, cel cu care edilul este asociat în proiectul imobiliar din zona Dumbrava Minunată.
„Cupola era mascată de un tavan fals, dar putea fi văzută prin deschiderea unor luminatoare pe care comuniștii le-au vopsit ca să nu-și mai amintească nimeni că acolo a fost o biserică. Era deasupra la Radiologie, iar eu am forțat geamurile. Fotografia este pentru cei care nu cred că acolo a existat o bisericuță. Mare păcat, putea fi reamenajată cu puțină credință. Și ce obiectiv turistic putea fi, cu legenda celor care au orbit și a medicului Tatos care s-a sinucis după ce a închis prima oară bisericuța. Bisericuța putea fi păstrată folosindu-se pereții spitalului dărâmat drept contraforturi până când s-ar fi reabilitat. Asta arată că actuala conducere nu are specialiști”, ne-a declarat Ioan Ilișescu.
Legenda la care face referire candidatul Ilișescu se referă la faptul că în anul 1927, cu puțin timp înainte de un eșec medical, medicul Gabriel Tatos a dat dispoziție să fie închisă bisericuța cu turle din mijlocul Spitalului Stamati, în care se oficiau slujbe religioase. Oficial, decizia avea la bază dorința de a se face acolo sală de așteptare, deoarece pacienții și vizitatorii nu aveau un loc de întâlnire. Ce s-a spus că ar fi fost în realitate? Banii care se strângeau de la negustorii din oraș nu erau suficienți pentru a ține în funcțiune micul locaș de cult în condiții decente. Adevărul nu îl mai știe nimeni după 97 de ani de la moartea doctorului Tatos, există doar câteva surse istorice și nu ne rămâne decât să vă expunem toate variantele care au supraviețuit până în prezent. Varianta pedepsei divine este susținută și de folcloristul Artur Gorovei, care vorbește în scrierile sale „de o plată a lui Dumnezeu”.
Varianta este întărită și de o altă întâmplare: după 1944, comuniștii ordonă să se scoată crucile de pe turlele fostului paraclis, iar muncitorul care execută acest ordin orbește la scurt timp.
SERGIU JIPA