În ședința online de azi, Consiliul Local Suceava a votat proiectul referitor la trecerea din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local Suceava a unei parcele de teren în suprafață de 20 hectare, cu deschidere la cele două străzi principale care îl încadrează pe laturile lungi: Drumul Judeţean 208A şi Drumul Comunal 69.
Terenul respectiv ar urma să fie folosit de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal.
Din 21 de consilieri locali, 2 au votat împotivă, iar 19 pentru, nefiind înregistrată nicio abținere.
Conform proiectului, în cadrul ansamblului vor fi incluse catedrala arhiepiscopală, reședința arhiepiscopală, un muzeu, un centru filantropic și unul pentru bătrâni, o policlinică și o cantină socială.
Terenul solicitat se află în zona limitrofă a Cetății de Scaun a Sucevei, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Mitropolit Dosoftei și a Școlii Sf. Ioan de la Suceava și face parte dintr-o parcelă în suprafață de 49 de hectare, situată în extravilanul municipiului.
În luna mai 2023, Curtea Constituţională a admis sesizarea formulată de președintele Klaus Iohannis asupra legii prin care se transfera un teren din domeniul public al statului și din administrarea Academiei de Ştiințe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Şișești” – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al municipiului Suceava, în vederea construirii ansamblului arhiepiscopal.
În aceste condiții, legea a fost declarată neconstituţională în ansamblul ei.
CCR a constatat că transmiterea suprafeţei de teren din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale, astfel cum este reglementată prin legea criticată, “nu îşi găseşte fundamentul într-o reglementare precisă şi previzibilă, care să corespundă standardului constituţional de protecţie a proprietăţii publice şi care să respecte obligaţia constituţională a statului de a asigura protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, stimularea cercetării ştiinţifice, exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional.
Nu este explicat de ce este absolut necesar a fi afectat patrimoniul unei unități de cercetare ce face parte din sistemul național agricol, prin transferul unei suprafețe de teren indispensabil activității”.
Legea respectivă a fost inițiată de opt parlamentari PSD și PNL.
”Prin modul de adoptare și prin conținutul său normativ, aceasta contravine unor norme și principii constituționale, precum cele referitoare la calitatea și previzibilitatea legii, principiului autonomiei locale și regimului proprietății publice și garanțiilor sale”, considera Iohannis.
DAN PASCARU