Atunci când lucrurile nu merg așa cum ar trebui, arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților este nevoit să mai coboare din “turnul de fildeș” și să mai ofere enoriașilor explicații.
Ca urmare a apariției în mediul online a unor “informații contradictorii” referitoare la diferite situații canonico-juridice înregistrate în cazul a trei unități de cult aflate în jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Calinic le detaliază.
Preotul Alexandru Grivincă, fost paroh la Sf. Mare Mucenic Dimitrie din Adâncata a fost sancționat, prin Decizia Consistoriului Eparhial din 26 aprilie 2024, cu mutare disciplinară, măsura fiind luată “ca urmare a mai multor abateri de ordin canonic și liturgic, după patru ani de așteptare a îndreptării, care, din păcate, nu s-a întâmplat”.
În privința preotului Viorel Sidoriuc, paroh la Sf. Treime Suceava, Calinic spune că în anul 1997, la solicitarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților care înființase parohia, Consiliul Local Suceava a atribuit, în zona Parcare Oituz, o suprafață de teren de 1.000 mp în folosință gratuită, pe numele acestei parohii, pe toată durata existenței construcției, în vederea construirii Bisericii ortodoxe Sf. Treime.
“Tot în 1997 a fost hirotonit preot și numit paroh al nou înființatei parohii tânărul teolog Viorel Sidoriuc, care a întocmit și înaintat toate cererile pentru obținerea certificatelor, avizelor si autorizației de construire a lăcașului de cult, pe numele și pe seama parohiei.
În 2008, după încheierea și semnarea de către el, în calitate de preot paroh a procesului-verbal de recepție a lucrărilor de construire a bisericii, pe acest teren s-a intabulat pe sine în Cartea Funciară, ca persoană fizică, în calitate de proprietar al Bisericii ortodoxe Sfânta Treime, fără să înștiințeze Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în legătură cu acest aspect.
În 2013, după ce unei anumite persoane i s-a reconstituit dreptul de proprietate chiar pe terenul ocupat cu construcția bisericii, care era deja înscrisă în Cartea Funciară având ca proprietar o persoană fizică – Viorel Sidoriuc, acesta, împreună cu mama și tatăl său, la câteva zile după eliberarea acelui titlu, a cumpărat terenul pe care este construită biserica; din acest moment, în Cartea Funciară figurează, ca persoană fizică, Sidoriuc Viorel, proprietar de biserică (în locul parohiei) și proprietar pe 1/2 din terenul de sub biserică, iar pe cealaltă 1/2 din terenul de 1.000 mp apar ca proprietari părinții săi.
Având în vedere calitatea mea de chiriarh al acestei arhiepiscopii, începând cu data de 26 iulie 2020, l-am invitat în câteva rânduri pentru a discuta pe părintele Viorel Sidoriuc, care a trecut biserica Parohiei Sfânta Treime în patrimoniul sfinției sale, recomandându-i să intre în disciplina statutară și canonică a Bisericii.
Vă asigur că nimeni nu dorește să producă vreo suferință cuiva, însă calitatea și obligațiile legale și statutare ale chiriarhului mă obligă să îi cer părintelui Viorel Sidoriuc, care a arondat credincioșii unei parohii la o biserică privată, ce nu se află sub autoritatea unei Biserici, să intre în rânduiala Bisericii Ortodoxe Române din toate punctele de vedere.
Nu există cazuri similare în istoria Bisericii Ortodoxe Române, ca cei care au ctitorit biserici, fie și numai din fonduri personale, precum odinioară domnii țării, boieri, ierarhi sau credincioși cu posibilități materiale, să revendice dreptul de proprietate după finalizarea construcției.
Părintele Viorel Sidoriuc a refuzat noul Sfânt Antimis care a fost dat după rânduială tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la instalarea mea în scaunul archiepiscopal.
Sfântul Antimis, fără de care nu se poate săvârși liturghia, arată comuniunea preotului slujitor cu Biserica și cu ierarhul din a cărui eparhie face parte, fiind o confirmare a canonicității sale; or, în acest moment părintele este în afara acestei comuniuni.
Așadar, nu i-am cerut părintelui Viorel Sidoriuc decât să nu mai arunce cu noroi în autoritatea canonică a Bisericii și să respecte Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, să intre în rânduiala canonică a arhiepiscopiei, să returneze parohiei patrimoniul și bunurile însușite în mod ilegitim, care sunt, prin lege și statut, în proprietatea parohiei, respectiv a arhiepiscopiei, și nu a preotului, chiar dacă au fost cumpărate de preot.
Rezolvarea imediată a acestui caz constă în restituirea bisericii către Parohia Sfânta Treime din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și integrarea părintelui Viorel Sidoriuc în disciplina canonică a arhiepiscopiei, asemenea tuturor preoților din eparhie” susține Calinic.
Cât despre preotul Constantin Jaba, fost paroh la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Dumbrăveni, actualmente pensionar, Calinic afirmă că acesta “a încălcat jurământul de fidelitate față de Biserica Ortodoxă Română, aderând la Asociația religioasă Biserica Creștină Ortodoxă Valahă.
Cazul, după câteva întâlniri cu părintele, a fost deferit spre soluționare Consistoriului Eparhial”.
TEODOR PUȘCAȘU