Azi, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, a fost abordată, din nou, problema asigurării apei potabile în orașul Solca, în contextul în care, de două săptămâni, localnicii primesc apă potabilă “cu porția”, printr-o stație de potabilizare a ISU.
După obținerea tuturor avizelor de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, conform certificatului de urbanism, Primăria Solca a emis autorizația de construire și a transmis-o Administrației Bazinală de Apă Siret, în vederea contractării serviciilor de achiziție a lucrărilor.
Azi urmau să fie încărcate pe platforma SICAP toate documentele, în vederea publicării anunțului de participare la licitația deschisă privind atribuirea contractului de execuție lucrări.
Valoare totală estimată a contractului este de 11 milioane de lei.
Principalele lucrări sunt decolmatarea lacului, execuția unui prag provizoriu care va asigura continuitatea alimentării cu apă a localității Solca pe timpul decolmatării lacului, execuția unei conducte de alimentare cu apă pentru asigurarea alimentării orașului, lucrări de amenajare pe patru torenți, prin amplasarea unor bariere flexibile cu rol de retenție a aluviunilor, lucrări de reabilitare a echipamentului hidromecanic (golirea de fund, priză de apă provizorie) și lucrări de amenajare aval de baraj.
Pe 22 iulie, președintele ales al Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, (care își va prelua atribuțiile la începutul lunii octombrie) spunea că “proiectul de decolmatare a lacului de suprafață Solca și securizarea barajului, o investiție de peste 13 milioane de lei, a intrat în linie dreaptă.
Avem certitudinea că în următorele zile va fi demarată procedura de achiziție a contractului de execuție a lucrărilor.
O investiție pentru comunitatea din Solca care tărăgănează de peste 20 de ani (de ce? poate răspunde primarul PSD Cornel Țehaniuc? – n.r.)
Pentru moment, furnizăm apă menajeră prin soluția provizorie identificată săptămâna trecută (umplerea unuia dintre bazinele de acumulare din Solca, de 380 mc., cu apă adusă cu mașini de pompieri ale ISU Suceava și ale mai multor servicii voluntare pentru situații de urgență – n.r.) și am început să pompăm din puțina apa acumulată între timp în lac.
Apa potabilă este asigurată prin stația de potabilizare a ISU Suceava, cu o capacitate de 500 litri/oră”.
Pe 1 august, Primăria Solca făcea un nou apel către agenții economici și locuitorii orașului “să adopte măsuri responsabile pentru a economisi apa.
Măsuri pentru agenții economici:
Reducerea activității: solicităm tuturor spălătoriilor auto să reducă la minim posibil activitatea pe perioada crizei de apă. Înțelegem impactul economic, dar prioritizăm accesul tuturor cetățenilor la resursele de apă esențiale.
Utilizarea alternativelor: vă rugăm să utilizați metode alternative de spălare care consumă mai puțină apă sau să recirculați apa folosită.
Măsuri pentru locuitori:
Reducerea udării grădinilor: vă rugăm să reduceți semnificativ sau să evitați udarea grădinilor și a spațiilor verzi în această perioadă critică.
Reducerea rezervelor zilnice: vă rugăm să reduceți rezervele zilnice de apă de la o zi la altă, la o cantitate maximă necesară și evitați risipa.
Consumul responsabil: folosiți apa cu moderație pentru activitățile casnice și evitați risipa. Fiecare picătură contează!”
DAN PASCARU