Prin hotărârea Agenţiei Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior de ieri s-a acordat aviz favorabil pentru autorizarea de funcţionare provizorie a programului de licenţă în medicină (6 ani de studiu – 360 de credite) propus de Universitatea Ştefan cel Mare Suceava.
Capacitatea de şcolarizare avizată este de 60 de studenţi pe an de studiu.
Programul de medicină este propus de USV în contextul unui dezechilibru major existent în distribuţia regională medicilor.
România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care aproximativ 30.000 sunt concentraţi în Bucureşti şi judeţele Cluj, Iaşi, Timiş, Dolj şi Mureş.
Restul, 36 de judeţe, au aproximativ 27.000 de medici.
“Din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând 3 universităţi cu programe de medicină (23% din totalul universităţilor cu program de medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor 2 regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţa totală a României.
Noul program de medicină se va alătura celor 7 programe de studii coordonate în prezent de Facultatea de Medicină și Științe Biologice din USV, incluzând 4 programe în domeniul Sănătate (Asistență medicală generală, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie și Biochimie) și un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriție și recuperare medicală).
Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină și Științe Biologice are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul a 6 ani de la iniţierea studiilor, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu”, se menționează într-un comunicat al USV.
Activitatea clinică și de instruire a studenților se va desfășura preponderent la Spitalul Clinic Județean Suceava, care cuprinde peste 30 de secții, servicii și laboratoare, precum și în alte clinici şi spitale din oraş şi din judeţ.
BEATRICE OȘEAN