Ieri, în Sala de Artă “Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” a avut loc lansarea volumului “Marele război”, ultima apariție editorială semnată de jurnalistul și scriitorul sucevean Neculai Roșca, care a apărut recent la Editura Iuni Smart.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros și a fost moderat de jurnalista Cătălina Biholar. Alături de autor au stat lector univ. dr. Gina Puică (autoarea prefeței), scriitorul Constantin Horbovanu(care a scris postfața volumului), directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, și președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Alexandru Ovidiu Vintilă.
“Neculai Roșca este pentru noi, astăzi, un autor asiduu de ficțiune, care și-a revendicat un loc propriu prin situarea sa în literatura noastră, ca povestitor în descendența lui Ion Creangă. Acel Ion Creangă din povestea lui Ivan Turbincă, Povestea lui Stan Pățitul. Și cum procedează Neculai Roșca: răstălmăcește, adaptează, actualizează, relocalizează unele din poveștile marelui clasic humuleștean și inserează miezul narativ al acelor povești care circulă, de altfel, nu numai la Ion Crengă, în spațiul etnografic bucovinean și adaugă autorul acestui mix, acestui intertext pe care îl lucrează, partea sa personală de invenție scriitoricească”, le-a spus celor prezenți lector univ. dr. Gina Puică.
“Vreau să vă spun că eu din 2018 i-am spus lui Nicu că el este umorist și nu m-a crezut la început, dar pe parcurs și-a dat seama că am dreptate și după aceea a venit cu cărțile. Și toate sunt frumoase, mie îmi plac. Vă spun sincer, am citit despre viața pisicilor, a urșilor, despre viața albinelor, dar despre viața morților încă nu. Prima dată am citit la Nicu Roșca”, scriitorul Constantin Horbovanu.
“Nicu Roșca a realizat, într-o perioadă scurtă de timp, opt volume. Nu este puțin și, vă spun pe cuvânt, sunt volume gândite, construite, volume care – din câte știu-, au fost receptate foarte bine de publicul cititor. Până la urmă, publicul este cel mai important. Mai mult decât atât, se vede și astăzi că, într-adevăr, Nicu Roșca este un cultivator de prietenii. Dar acest lucru s-a văzut și mai bine, și mai clar, în faptul că a scris într-un volum despre o serie de prietenii, despre o serie de prieteni care astăzi nu mai sunt, ceea ce nu e puțin lucru. E chiar un fapt cât se poate de important să cultivi memoria locului, memoria prietenilor, memoria cuturală pe care o parcurgem cu toții. E un fapt care ne ține aproape de rădăcini, de identitatea noastră și trebuie să sușținem o astfel de manieră”, este de părere președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Alexandru Ovidiu Vintilă.
„Trebuie să-i mulțumesc și domnului Constantin Severin pentru că despre vrăjitoarea de la Fundu Moldovei, Olga pe nume, de la dânsul m-am inspirat. Dânsul o să citească cartea și o să vadă despre ce este vorba. Dintr-un roman al domniei sale. Ca să spun așa, dacă cineva m-ar scutura bine, ar putea să spună că am plagiat ba pe unul, și pe unul, și pe unul.. Am dorit să fac aceste precizări ca să nu fiu acuzat, Doamne ferește!, că tânjesc după funcții publice și scriu cărți ca să fiu ales. Da, În slujba țări.. Nu contează, fiecare dintre noi are dreptul să se exprime”, a spus hâtru autorul volumului, Neculai Roșca.
SERGIU JIPA
FOTO: MARINEL DĂNILĂ