Facultatea de Științe ale Educației a Universității Ștefan cel Mare Suceava a organizat, în perioada 15 – 18 septembrie la București, vizita de studiu “Educația timpurie – de la politici educaționale la bune practici naționale”.
Au participat conf.univ.dr. Otilia Clipa și Doina Schipor și 17 studente ale programului de licență Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar și ale programului de masterat Managementul Instituțiilor Educaționale.
“Activitățile propuse au propus facilitatea înțelegerii politicilor educaționale prin întâlniri cu experții din cadrul Ministerului Educației și de la Comisia de Învățământ din Senat și analiza diverselor alternative educaționale pentru educația timpurie din municipiul București.
Studentele au pus întrebări legate de tematicile politicilor educaționale, de modalitățile prin care s-ar putea implica în dezbaterile naționale și despre posibilitățile de comunicare și colaborare între instituțiile educaționale.
Discuțiile la Comisia de Învățământ din cadrul Senatului s-au referit la creșterea calității educației din perspectiva profesorilor și a reprezentaților comisiei.
Programul a continuat cu participarea la activități vizând educația timpurie organizate de Grădinița Acorns, unde s-a asistat la activități practice și s-a analizat dezvoltarea senzorială a copiilor de 1-3 ani, cu discuții despre modalități optime de conectare a copiilor cu personalul didactic.
Grupul s-a deplasat la Centrul Româno-Danez pentru educație integrată, unde au putut fi observate activități pentru educație timpurie și tehnici prin care pot fi integrate activitățile din interiorul grădiniței cu activitățile din spațiul exterior acesteia.
Atelierele de formare au inclus și o vizită la grădinița și școala primară din cadrul Politehnicii București.
Ulterior, grupul s-a deplasat la Questfield International College, cu sistem de formare de la creșă până la nivelul de liceu, care funcționează cu peste 300 de elevi”, a precizat, printre altele, USV.
BEATRICE OȘEAN