Pe 8 noiembrie, Camera de Comerț și Industrie Suceava va organiza, la Prestige Ballroom Suceava, „Gala Excelenței în Afaceri” – ediția a 34-a, “o recunoaștere a meritelor antreprenorilor suceveni pentru perseverența și rezultatele deosebite pe care le-au obținut”.
Organizatorii transmit că “gala rămâne un eveniment de prestigiu, organizat pentru a onora cele mai performante companii din județ, care s-au evidențiat prin caracteristici precum diferențierea pe piață, continuitatea în activitate, eficiența și competitivitatea, dar și prin capacitatea de a aduce inovație și creativitate în industriile în care activează”.
În cadrul evenimentului vor fi acordate premii și trofee unor agenți economici.
La fel ca în fiecare an, „Gala excelenței în afaceri” va fi completată de Topul Firmelor Bucovina, „un prilej de analiză a mediului de business local, un barometru al realităţii economice judeţene, oferind o evaluare clară a performanțelor companiilor locale și a contribuției acestora la dezvoltarea economică a regiunii”.
Camera de Comerț și Industrie Suceava a prezentat și o succintă analiză economică: numărul societăţilor care au depus situațiile financiare aferente anului 2023 este de 19.416, cu 3,7% mai mare față de anul 2022, iar cifra de afaceri netă înregistrată de acestea a fost de 32.769,02 milioane lei, în creștere cu 0,4 % față de anul 2022.
Valoarea profitului din exploatare obţinut de către societăţile comerciale din judeţul Suceava a înregistrat o scădere de 4,6%, la fel și rata profitului a cunoscut o scădere cu 5% față de anul 2022.
Numărul mediu de angajați în cele 19.416 societăți este de 75.566, cu 1,6% mai mulți față de anul 2022, în timp ce productivitatea anuală a muncii a înregistrat o scădere de -1,1%.
Analizând indicatorii economici ai firmelor în funcție de domeniile de activitate, cele mai multe societăți din județ, 5.347, activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, urmate de construcții – 2.503, cele de transport și depozitare – 2.317 și industria prelucrătoare – 2.018 societăți.
Companiile din domeniul comerțului au realizat și cea mai mare cifră de afaceri 11.406,7 milioane lei, urmate de cele din domeniul industriei prelucrătoare – 8.207,6 milioane lei și societățile din transporturi și depozitări – 4.063,84 milioane lei.
Firmele care au înregistrat cele mai mari valori ale profitului din exploatare activează în domeniul comerțul (833,5 milioane lei), urmate de industria prelucrătoare (747,5 milioane lei) și construcțiile (560,9 milioane lei).
Ierarhia se modifică în ceea ce privește rata profitului, unde companiile din domeniul intermedierilor financiare și asigurări cu o rată a profitului de 71%, urmate de cele din domeniul informații și comunicații – 38,9%, societățile care desfășoară activități profesionale științifice și tehnice – 33,6% și cele din tranzacții imobiliare – 30,7%.
Cei mai mulți salariați activează în cadrul companiilor din domeniul comerțului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (17.074 angajați), în domeniul industriei prelucrătoare (16.212) și construcții (10.822), iar cel mai ridicat nivel de productivitate a muncii este înregistrat de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,7 milioane lei/salariat), comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor 0,6 milioane lei/salariat) și industria prelucrătoare (0,5 milioane lei/salariat).