Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților reia mesajele adresate clerului în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale.
Biserica Ortodoxă Română face un apel la “rugăciune, calm și discernământ.
Respingem ferm orice formă de manifestare care incită la dezbinare și ură și ne dorim ca dialogul la nivelul întregii societăți să cultive pacea și liniștea, respectul reciproc și responsabilitatea”.
Sinodul BOR a hotărât că “preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic.
Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
Arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare, să participe la campanii electorale în calitate de susținător și să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.
Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală.
Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”.
Arhiepiscopia nu a precizat câți preoți suceveni se încadrează în această categorie.