Arhiepiscopul Calinic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților încearcă să răspundă, periodic, întrebărilor on-line primite.
Un localnic îi adresează o plângere la adresa unui preot, al cărui nume este anonimizat, pentru încălcarea hotărârilor Bisericii Ortodoxe Române, prin participarea în calitate de președinte al secției de votare în cadrul alegerilor prezidențiale (turul I) și al alegerilor parlamentare recente: “Preotul a încălcat Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (Art. 123: Clerul are obligația de a respecta caracterul apolitic al Bisericii, Art. 124, alin. (f): Este interzisă implicarea preoților în activități politice, inclusiv în cadrul proceselor electorale, fie direct, fie indirect), hotărârile Sfântului Sinod al BOR (Clericilor le este strict interzisă implicarea în campanii electorale sau în alte activități politice, inclusiv în calitate de membri ai birourilor electorale. Această hotărâre subliniază clar că preoții nu pot participa la activități electorale sub nicio formă) și Legea Cultelor (Art. 9: Cultele religioase și reprezentanții acestora nu pot desfășura activități politice).
Biserica are o misiune exclusiv spirituală, iar implicarea preotului în procese electorale compromite neutralitatea și imaginea BOR în comunitate, generând potențiale conflicte de natură etică și morală.
Consider că acțiunile preotului afectează imaginea Bisericii în comunitate și compromit caracterul apolitic pe care aceasta trebuie să îl păstreze”.
Ca de obicei când îi sunt aduse la cunoștință aspecte negative din activitatea subordonaților, Calinic este laconic: “Sesizarea dvs. a fost trimisă spre cercetare inspectorului bisericesc”.
În buna practică a credinței și transparenței secolului XXI, ÎPS ar trebui să facă publice rezultatele acestor cercetări, evident păstrând anonimizarea numelui preotului respectiv.
Până acum, în mai multe cazuri asemănătoare, acest lucru nu s-a întâmplat…