Serviciul Salvamont Suceava face o serie de recomandări pentru zona montană din județ, acolo unde stratul de zăpadă în zonele cu altitudine de peste 1.000 metri, respectiv în masivele Călimani, Rarău, Giumalău, Bistriței și Suhard, este de 60-70 cm, iar acolo unde vântul a viscolit-o (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) sau pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate depăși 2 metri, iar traversarea acestor zone necesită o atenție sporită.
Pentru masivul Călimani, traseul Gura Haitii – 12 Apostoli se poate parcurge pe jos, în funcție de starea vremii va fi nevoie de gheruțe sau colțari, drumul spre exploatarea Călimani, din Gura Haitii, este accesibil pentru autovehicule doar 9 km, până la punctul de informare al Parcului Național Călimani, după care este potecă făcută și accesibilă pentru mers pe jos doar până la carieră, iar restul traseelor din acest masiv, exceptând traseele nerecomandate mai jos, necesită echipament special, respectiv schi de tură sau rachete de zăpadă;
Sunt obligatorii rachetele de zăpadă sau skiurile de tură și în masivul Suhard, unde traseele sunt recomandate doar celor cu experiență.
Pentru masivul Giumalău, sunt recomandate traseul marcat cu bandă roșie Transrarău – vf. Giumalău; traseul marcat cu triunghi roșu Rusca – cabana Giumalău; restul traseelor din acest masiv, exceptând traseele nerecomandate mai jos, necesită echipament special, respectiv schi de tură sau rachete de zăpadă.
Pentru masivul Rarău, rămân valabile recomandările anterioare de pe pagina de Facebook a Salvamont Suceava.
Nu sunt recomandate următoarele trasee montane: în masivul Călimani traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele; traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimaniul Cerbului și traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului; în masivul Rarău – Giumalău traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Limpedea – Rarău și traseul marcat cu cruce roșie, între Polița Caprelor și cabana Giumalău.
BEATRICE OȘEAN