Inspectoratul Județean de Poliție Suceava atrage atenția asupra unei provocări extrem de periculoase de pe rețelele sociale, prin care participanții sunt încurajați să-și administreze doze mari de paracetamol pentru a „demonstra” rezistența organismului.
“Ceva nu sună bine. Câștigi ce? O intoxicație severă, un ficat afectat, greață, vărsături.
Un like sau o vizualizare nu valorează mai mult decât viața!
Pentru prevenirea victimizării copiilor prin acțiuni ce le pot pune în pericol integritatea corporală sau viața, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Suceava recomandă:
Elevilor:
– Evitați participarea la provocări periculoase lansate, cel mai adesea în mediul online. Acestea pot părea amuzante sau o modalitatea de a câștiga atenția colegilor ori o cale de atrage urmăritori/aprecieri pe rețelele de socializare însă riscurile sunt mult mai mari decât beneficiile.
– Gândiți-vă la consecințe. Înainte de a imita un comportament văzut online, întrebați-vă dacă merită să vă puneți în pericol sănătatea sau chiar viața.
– Fiți curajoși să spuneți ”NU”. Nu vă lăsați influențați de prieteni sau colegi și nu cedați presiunii acestora de a acționa într-un anume fel, uneori împotriva voinței voastre. Curajul stă în puterea de a lua decizii responsabile.
Părinților:
– Monitorizați activitatea online a copiilor. Fiți atenți la ce tip de conținut urmăresc și cu cine interacționează în mediul online.
– Discutați despre riscurile la care se expun prin imitarea unor comportamente/acțiuni văzute în mediul online. Explicați-le copiilor că anumite comportamente promovate online pot avea consecințe reale și grave, putându-le afecta în mod iremediabil viața.
– Încurajați comunicarea deschisă. Asigurați-vă că copiii dumneavoastră se simt confortabil să vorbească despre ce văd în mediul online sau cu privire la provocările pe care le primesc de la diverse persoane.
Cadrelor didactice:
– Informați elevii despre pericolele din mediul online. Organizați sesiuni de informare în cadrul orelor pentru a le explica elevilor de ce astfel de provocări sunt periculoase.
– Observați comportamentele elevilor pe timpul orelor sau recreațiilor. Semnalați orice comportament care indică participarea la jocuri periculoase.
– Colaborați cu părinții și autoritățile. Împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele în mediul școlar”, este mesajul IJP Suceava.