Vineri, 14 februarie, în holul de marmură al Colegiului Național ”Nicu Gane” Fălticeni, a avut loc o nouă expoziție de sigle, ștampile și sigilii sub titulatura „Fălticeniul de altădată”, parte integrantă din numeroasa colecție a domnului Marinel Dănilă, cunoscut drept un împătimit incurabil al fotografiei.
Cine ar crede că în vremurile acestea, deloc liniștite, ar mai fi oportună întoarcerea la rădăcinile istorice ale târgului Fălticeni, încă de la începuturi? Cine să mai fie interesat astăzi de ceea ce prin firul nevăzut al istoriei, vechiul oraș poate ajunge să trezească memoria locuitorilor săi? Dacă privim și ascultăm în jur cu atenție, răspunsul este simplu și descurajant, aproape nimeni. Dar dacă stăruim între zidurile celui mai vechi liceu fălticenean și facem un popas în holul de marmură, s-ar putea să avem plăcuta surpriză că ne putem înșela. Iar exponatele din colecția domnului Marinel Dănilă fac parte integrantă din istoria acestor locuri.
Se pare că siguranța cu care trece peste timp un astfel de eveniment, i se datorează în primul rând informațiilor document surprinse fotografic, din arhive mare parte dintre ele, de către colecționar, dar și prezentarea domnului prof. univ. dr. Ștefan Sorin Gorovei care validează autenticitatea acestora precum și importanța scoaterii lor la lumină.
Domnia sa punctează aspecte esențiale care vin să completeze informațiile oferite audienței de către elevul din clasa a XI-a A, Octavian Merlă, în deschiderea evenimentului. Informații precum cele legate de prima atestare documentară a așezării sau motivația care a stat la baza încurajării de către domnul Moldovei de a exista un târg nou care să țină loc de „Suceavă”, sunt dintre elementele teoretice lămuritoare cu care domnul prof. Gorovei și-a început discursul.
Deși bucuria de a se fi întâmplat această expoziție l-a determinat să mulțumească public autorului ei pentru determinare dar și directorului colegiului, amfitrionul evenimentului prof. dr. Codrin Bența, pentru găzduire, nu am putut să nu observ tristețea domnului prof. Șt. S. Gorovei însoțită de o revoltă elegantă, specifică de altfel oamenilor ce fac parte dintr-o familie cu rădăcini adânci în cultura acestui oraș, precum cea a domniei sale, tristețe cu care a amintit despre lipsa de interes a celor aflați la cârma orașului față de tot ceea ce înseamnă valoare de patrimoniu, în special patrimoniu arhitectural, care odată cu trecerea anilor își micșorează simțitor din numărul edificiilor care-l constituie.
Alături de directorul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni au mai luat cuvântul prof. Constantin Bulboacă, președinte al Asociației „Nicolae Labiș”, doamna prof. Maria Crețu, membră a Cenaclului „Nicolae Labiș”, preotul Liviu Vasile Mihăilă, președinte al Asociației Fălticeni Cultural, subsemnata, iar în final domnul Marinel Dănilă, prezentându-ne cele mai importante dintre exponate, cu o bucurie și o emoție în tandem cu nivelul evenimentului.
Important de amintit este momentul în care atât domnul profesor Ștefan Sorin Gorovei cât și directorul Codrin Bența au încurajat promisiunea unei continuități firești evenimentului, materializată în necesitatea apariției unui album care să cuprindă cât mai multe documente-fotografie din colecția domnului Marinel Dănilă.
Într-o atmosferă ce a îmbinat aprecierile și recunoștința față de calitatea expoziției, sentimente de prietenie ce leagă frumos și aproape definitiv oameni, dar și revolta față de neajunsurile manifestate uneori cu indolență asupra culturii locale sau chiar intențiile mai puțin onorante ale celor care ar trebui să protejeze valorile unui Fălticeni de altădată, dar din păcate nu o fac, pe holul de marmură au răsunat din nou viorile tinerilor liceeni deja cunoscuți, Alexandru Livadaru, clasa a X-a A și Daniel Ciuntu, clasa a XI-a D, într-o lumină de miez de zi cu soare aspru, precum vremurile pe care le traversăm, în căutarea altora mai bune.