Conducerea Asociației Bucovina Curată (președinte Daniel Poperscu, vicepreședinte Aristide Samuilă) a formulat un comunicat în care spune că “președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a anunțat (nu se precizează data și contextul – n.r.) că groapa de gunoi de pe Pasul Mestecăniș nu va mai fi deschisă.
Decizia pe care și-a asumat-o (în ce mod și-a asumat-o? – n.r.) vine ca urmare a unei lupte îndelungate purtate de comunitatea locală, ONG-uri și o parte semnificativă a societății civile, care au refuzat să permită amplasarea și deschiderea unei gropi de gunoi ce ar fi afectat profund mediul, sănătatea oamenilor și frumusețea naturală a Bucovinei”.
Până în prezent, Șoldan nu a făcut el însuși o declarație clară în acest sens.
În schimb, Asociația Bucovina Curată susține că “această decizie marchează un pas important în lupta pentru protejarea mediului în regiune.
Punerea în funcțiune a gropii ar fi dus la amplasarea deșeurilor din întreaga zonă montană într-un loc strategic sensibil, ar fi reprezentat nu doar un pericol pentru ecosistem și sănătatea umană, ci și o greșeală majoră de planificare administrativă.
Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a cheltuit între 2018-2023 aproximativ 150.000 de euro din banii publici pentru a angaja o firmă de avocatură condusă de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, pentru a apăra în instanță ilegalitățile din proiectul de deschidere a gropii de gunoi.
Pe rolul Tribunalului Suceava există și în momentul de față mai multe acțiuni de hărțuire și intimidare a cetățenilor din Valea Putnei, comunitatea ce și-a manifestat cu tărie opoziția față de proiect.
Decizia președintelui Consiliului Județean și sprijinul larg acordat de societatea civilă demonstrează că, atunci când vocea cetățenilor este auzită, se pot opri proiectele dezastruoase și se poate asigura un viitor mai sigur și mai sănătos pentru mediul înconjurător.
Nedeschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș nu este doar un moment de bucurie pentru locuitorii din Valea Putnei și suceveni, ci reprezintă și un semnal clar către autoritățile locale și centrale: este nevoie de implicarea directă a comunității și de un dialog sincer cu societatea civilă, pentru a construi o Românie modernă, bazată pe interesul național și pe respectul față de mediul înconjurător”.
Șoldan trebuie să ofere informații oficiale în acest caz, având în vedere că renunțarea la proiectul european al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș implică returnarea unei părți a investiției.
Deși groapa de gunoi a fost finalizată în urmă cu 6 ani, procesele repetate în justiție au amânat deschiderea ei.
Localitățile din partea de vest a județului Suceava continuă să-și transporte deșeurile la groapa de la Moara, singura operațională la nivel județean.