Pe 14 martie, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Suceava, a organizat concursul „Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”.
Au participat elevi de la 9 licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, organizați în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază și deserturi.
Concursul a avut ca scop implicarea liceenilor în activități educative și creative, axate pe alimentația sănătoasă și nutriție, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra competențele, de a dezvolta încrederea în propriile abilități, de a interacționa și socializa cu elevi din alte instituții de învățământ, precum și de a explora perspectivele unei potențiale cariere în industria alimentară.
La categoria “preparat de bază”, câștigătorii locului I au fost elevii Maria Mehedeniuc și Matei Anghi, coordonați de prof. Cristina Moloci și Nicoleta Schipor de la Colegiul Andronic Motrescu Rădăuți, cu sarmale de post cu crupe.
Pe locul al II-lea s-a clasat elevul Andrei Sîsîiac, coordonat de prof. Oana Fecioara de la Liceul Dimitrie Cantemir Darabani, cu pârjoale moldovenești în crustă de cataif, piure de cartofi cu morcov și sos de hribi, iar pe locul al III-lea elevii Elena Daniciuc, Daria Vasiliu și Marius Agapie, coordonați de prof. Cristina Toboșaru de la Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamț, cu muşchiuleţ de porc cu sos pesto cu leurdă.
La categoria “desert”, câștigătoarea locului I a fost eleva Marcela Manciuc, coordonată de prof. Adriana Țîcșa de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, cu colivă Dubai.
Pe locul al II-lea s-au elevele Andreea Furtună și Denisa Nearcu, coordonate de prof. Oana Tomniuc de la Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuță Șendriceni, cu Dumbrăvița cake, iar pe locul al III-lea elevii Oana Butucel și Anda-Maria Rodinciuc, coordonați de prof. Lăcrămioara Lupan de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu papanași la cuptor cu mouse de iaurt și sos de fructe de pădure.
BEATRICE OȘEAN