Pe 27 martie, un grup de studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării Suceava, anul III, de la specializările de Limba și literatura engleză, principal și secundar, au efectuat o vizită de studiu la Ambasada SUA din București și la Comisia Fulbright Româno-Americană.
Selecția studenților participanți s-a făcut pe baza rezultatelor obținute în sesiunea de iarnă la disciplinele de americanistică: Literatură americană. Perioada colonială şi Romantismul și Identități literare și culturale în America secolului XX.
“La Ambasada SUA din București, studenții au fost primiți de Peter H. Brown, atașat cultural, care a avut un dialog cu aceștia pe teme precum rolul unui ambasador, implicațiile misiunilor diplomatice și relațiile bilaterale româno-americane.
Brown a răspuns întrebărilor studenților suceveni, care au vizat politicile actuale ale președinției SUA, poziționarea SUA față de Uniunea Europeană și rolul NATO, situația programului Visa Waiver și experiența ca diplomat în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Sud.
La sediul Comisiei Fulbright din România, grupul USV a fost primit de Mihai Moroiu, directorul American Program și de Corina Dănăilă-Guidea, directorul Romanian Program.
Moroiu a prezentat o istorie a colaborărilor româno-americane din perspectiva granturilor Fulbright, inclusiv în perioada comunistă (când mai exact, în perioada comunistă? – n.r.), când studenții filologi români mergeau în vizită la lectorii americani.
Discuțiile au vizat și modalități de documentare și cercetare pentru lucrările de licență care abordează teme de americanistică și posibilitatea ca studenții suceveni, aflați în an terminal, să urmeze studii de masterat la o universitate americană.
Vizita la Ambasada SUA a reprezentat o experiență aparte, poate unică în viață, din care am aflat mai multe detalii despre relațiile bilaterale, locuri de muncă disponibile în cadrul Ambasadei și rolul diplomației în contextul geostrategic actual.
Reprezentanții Comisiei Fulbright ne-au primit cu mult entuziasm și ne-au oferit informații valoroase despre importanța schimburilor culturale și academice și despre bursele de studiu și cercetare în SUA, pe care le vom lua în calcul”, a informat USV.
BEATRICE OȘEAN