Conducerea Spitalului Clinic Județean Suceava face apel la cetățeni să nu blocheze activitatea Unității de Primire Urgențe și să nu agreseze personalul medical.
“În ultimele zile, povara de pe umerii medicilor a devenit tot mai greu de suportat, sunt zile în care prin triajul urgențelor trec peste 300 de cazuri, ceea ce solicită la maximum personalul medical.
Toate cazurile, de la cele mai grave la cele mai puțin severe, sunt examinate de medici și beneficiază de tratament de specialitate.
Însă, pentru a putea trata un număr atât de ridicat de pacienți cu același personal, este necesar mai mult timp de aștreptare.
Acest timp poate duce la frustrări, iar uneori pacienții adresează cuvinte neprincipiale sau amenințări personalului medical.
Putem înțelege suferința pacienților și disperarea celor dragi, dar acest gen de presiune nu ajută în situațiile de urgență.
Medicii de gardă sunt, uneori, epuizați după 24 de ore de muncă intensă, iar această oboseală îi poate face să renunțe la activitatea din spital.
Supraaglomerarea urgențelor are multiple cauze și nu poate fi rezolvată imediat.
Printre acestea sunt prezentarea pacienților cu afecțiuni cornice care ar trebui tratate în Ambulatoriu, cazuri de gravitate redusă care pot fi gestionate de medicul de familie, pacienți neasigurați care nu au un medic de familie și nu își permit consultații private, pacienți reveniți din străinătate care preferă să se trateze gratuit în România, pacienți care nu găsesc asistență medicală pentru schimbarea pansamentelor, deși cazul lor nu mai reprezintă o urgență, lipsa unor specialități medicale în spitalele din județ, ceea ce face ca pacienții din întreaga regiune să vină la Suceava.
Pentru a putea fi examinate în timp util, toate cazurile primesc un cod de urgență: Cod roșu – Resuscitare (urgență majoră, necesită intervenție imediată), Cod galben – Critic (urgență severă, necesită tratament rapid), Cod verde – Urgent (urgență moderată, tratabilă în timp), Cod albastru – Non-urgent (poate aștepta mai mult timp), Cod alb – Consult (caz fără urgență medicală)
Conform protocolului Ministerului Sănătății, timpul maxim de preluare în zona de tratament este 60 minute pentru Cod verde, 120 minute pentru Cod albastru și 240 minute pentru Cod alb.
Lista de așteptare se modifică constant atunci când apar cazuri grave.
Astfel, un pacient cu Cod verde sau albastru va trebui să aștepte dacă sosește o victimă gravă dintr-un accident rutier”, a menționat conducerea spitalului.
Luna trecută, Unitatea de Primiri Urgențe Suceava a înregistrat 7.998 de prezentări, adică 258 pe zi.
În funcție de codul de triaj, doar 0,26% au fost de Cod roșu.
Majoritatea, 81%, au avut Cod verde- urgență moderată, tratabilă în timp.
În acest context, conducerea spitalului sucevean roagă pacienții “să ne ajutați cu răbdarea dvs. și să nu agresați verbal sau fizic personalul medical cu probleme medicale care nu sunt urgențe reale”.
DAN PASCARU