72 de exponate reprezentând artă chinezească din jad, fildeş, porţelan, lac, cloisonne, bronz, tapiserii și tablouri vor fi expuse, sub titulatura “Expo China”, la Muzeul de Istorie Siret – Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina, în perioada 10 aprilie – 1 iunie.
Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Ambasada Republicii Chineze în România, va fi vernisată în data de 10 mai, la eveniment urmând a fi prezentă Yu Fei – secretar pentru afaceri culturale al Ambasadei RP China, alături de reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei și oficiali ai județului Suceava.
Muzeul Național al Bucovinei a detaliat specificul exponatelor prezentate: “Vase din bronz, menţionate pentru prima dată în timpul Sung (960-1279), dar realizate cu mai mult de 2.000 de ani înainte, slujeau numeroaselor obligaţii religioase, în special cultului strămoşilor, fiind, în afară de aceasta, obiecte de mare valoare, ce constituiau însemne ale puterii.
Multe dintre vasele din bronz sunt decorate cu inscripţii şi au devenit documente istorice foarte valoroase.
Tehnica prelucrării lacului are, în China, o vechime de 3.000 de ani, materialul este produsul unui copac cultivat tocmai în acest scop, a cărui răşină se solidifică în contact cu aerul.
Prelucrarea jadeitei are o vechime de 3.000 de ani, acest material se întâlneşte în numeroase nuanţe.
Porțelanul a fost fabricat prima dată în timpul dinastiei Han (206 î.H.-220 d.H.), pe vase domină ornamentele fitomorfe.
Vasele din metal sunt, în special, din bronz și din aramă, împodobite cu email colorat”.
BEATRICE OȘEAN