Tribunalul Suceava a dat vineri, 11 aprilie 2025, sentințele în primă instanță în cazul de grupării care cumpăra droguri de la indivizi din Iași și Neamț și apoi le vindeau în municipiul Fălticeni.
Magistrații l-au condamnat pe Florin Mihai Loghin, din satul Rădășeni, la 6 ani, 4 luni și 10 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de “constituirea unui grup infracţional organizat”, “trafic de droguri de risc în formă continuată (9 acte materiale)” “efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată (3 acte materiale)”, deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”. Loghin a primit o pedepsă mai mare datorită unor condamnări anterioare.
Celălalt tânăr din Rădășeni, Nicu Beşliagă, a primit o pedeapsă de 2 ani și 11 luni cu suspendare sub supraveghere pentru “efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată (2 acte materiale)”, “conducere a unui vehicul sub influenţa altor substanţe” și “deţinerea de droguri de risc şi mare risc pentru consum propriu, fără drept”.
Cea de-a treia membră a grupului de la Fălticeni, Lorena Jîtaru, care la momentul faptelor era minoră, a scăpat datorită prescrierii faptelor. Împotriva ei, procesul penal pornit pentru “constituirea unui grup infracțional organizat”, “vânzarea, distribuirea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept” și “efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, a încetat.
Ieșeanul Dumitru Cristian Moraru, de la care au cumpărat marfă, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.
Nemțeanul Mihai Șerban, alt furnizor al grupului de la Fălticeni (canabis și de pulbere cu substanță susceptibilă de a avea efecte psihoactive), a primit la 4 ani și 10 luni de închisoare, la care se adaugă un rest de pedeapsă de 1.670 zile de închisoare, rămas neexecutat dintr-o condamnare anterioară de 18 ani.
Sentințele date de Tribunalul Suceava nu sunt definitive și pot fi atacate cu recurs la instanța superioară – Curtea de Apel Suceava.
Percheziții în județele Suceava, Neamț și Iași
Pe data de 30 mai 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava – Serviciul Antidrog au efectuat 7 percheziții domiciliare, pe raza județelor Suceava și Neamț în cadrul unei acțiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de droguri de risc și efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
La percheziții au fost ridicate mai multe plicuri din plastic ce conțin fragmente vegetale, 6 grindere, 2 cântare de precizie, 7 resturi de țigară confecționate manual, semințe de canabis, precum și 35 de plante de canabis, de diferite mărimi. De asemenea, a fost ridicată și suma de 4.500 de lei.
Potrivit DIICOT, începând cu luna decembrie a anului 2020, pe raza municipiului Fălticeni a fost constituit un grup infracțional organizat, format din doi tineri și o minoră, cu scopul comiterii traficului de droguri de risc și substanțe cu efect psihoactiv, grup care a acționat în principal pe raza municipiului Fălticeni și a localităților limitrofe.
În vederea procurării substanțelor interzise (canabis și etnobotanice), membrii grupului au folosit conexiunile dezvoltate la nivel național din județele Iași și Neamț.
Membri grupării erau Florin Mihai Loghin, Nicu Beșliagă și minora Lorena Jîtaru, care avea 16 ani la momentul comiterii faptelor. De la ei a cumpărat droguri de mai multe ori un investigator sub acoperire, iar prețul era de 80 lei/gramul de canabis.
Acesta a stabilit că cei trei își vindeau marfa în mai multe zone din Fălticeni: lângă Autogară, în parcarea magazinului Kaufland, în curtea Mănăstirii Buciumeni și lângă sediul Judecătoriei Fălticeni.
De asemenea, primeau comenzi și pe telefon cu ajutorul unui limbaj codat, folosind expresii gen paie, ruj, Maria, iarbă.
Minora le oferea reduceri clienților care aduceau alți clienți pentru a putea să își crească vânzările.
Cei doi tineri din grup au atras atenția polițiștilor și prin ceea ce au făcut în calitate de conducători auto.
Nicu Beșliagă a fost oprit de polițiști, pe data de 26 martie 2021, în timp ce se afla la volanul unui autoturism Volkswagen, la Ruginoasa, în județul Iași. El a manifestat un comportament ciudat în prezența polițiștilor. Oamenii legii au crezut că este beat, dar au constatat că era sub influența canabisului.
Asupra lui Florin Mihai Loghin s-au găsit droguri. El a fost oprit de polițiști în timp ce conducea o mașină pe Calea Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc.
SORIN NICA