Permanența Consiliului Eparhial Suceava a decis refacerea bisericii din Bădeuți – orașul Milișăuți, cu hramul Sf. Procopie, ctitorită de Ștefan cel Mare în 1487 și distrusă de armata austro-ungară în 1917, în timpul primului război mondial.
Responsabilitatea acestui proiect a fost încredințată unei obști monahale, conduse de protos. Ioan Tofan.
Conform procedurilor pentru înființarea unei mănăstiri, documentația necesară va fi înaintată spre aprobare Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Biserica din Bădeuți a fost ridicată de Ștefan cel Mare, în 1487 și distrusă în timpul primului război mondial, în împrejurări neclare.
Sursele vremii spun că „în 1917, un soldat ungur, din motive până acum nelămurite, probabil însă strategice, închipuite, a aruncat cu o explozie de dinamită în aer biserica, cu inventar cu tot, deci în aparență fără un ordin superior”, dar și că „rușii deschid un năprasnic foc de artilerie asupra bisericii. Ai noștri, ca să scape atunci de vrăjmășia tunurilor, pun dinamită sub ziduri și, într’o singură clipită, le zboară în aer”.
În prezent, din biserică se păstrează doar fundațiile, acoperite de pământ, și un fragment din clopotnița de tip zvoniță (construită ulterior, în secolul al XVIII-lea).
Ruinele sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava, sub numele Ruinele bisericii Sf. Procopie Milișăuți.
Pisania originală a scăpat de la distrugere și a fost păstrată la biserica de lemn din cimitirul satului, iar apoi a fost dusă la Muzeul Național de Istorie al României.
TEODOR PUȘCAȘU