Teatrul “Matei Vișniec” Suceava organizează, între 30 mai-7 iunie, Festivalul Internațional Zilele Teatrului “Matei Vișniec” 2025 (ediția a 9-a), cu tema “Împreună”.
Invitatul permanent al evenimentului este scriitorul Matei Vișniec, poet, jurnalist și cel mai jucat dramaturg român din lume.
Maratonul teatral va include zeci de spectacole, cu participarea a sute de invitați – artiști, critici de teatru, actori, regizori de marcă și alți creatori din peisajul teatral românesc și din străinătate.
Zilele Teatrului “Matei Vișniec” debutează cu spectacolul „Orașul cu fete sărace” în adaptarea, scenariul, regia și universul sonor semnate de Radu Afrim, producție a Teatrului Național Vasile Alecsandri Iași.
În prima seară a festivalului va avea loc spectacolul „Pădurea asumaților” de Alexandra Felseghi, regia Andrei Măjeri, unde îi puteți vedea pe actorii teatrului sucevean.
Nume importante ale culturii teatrale românești precum Aura Corbeanu – vice președinte UNITER, Constantin Chiriac- președinte FITS, Aurelian Bălăiță – rector Universitatea de Arte George Enescu Iași, Călin Ciobotari – director Școala Doctorală de Teatru Iași, fac parte dintre invitații de onoare ai festivalului.
Spectacolele invitate aduc în prim-plan nume sonore din teatrul românesc: Marius Manole, Rodica Mandache, Adriana Trandafir, Pușa Darie, Mălina Lazăr, Ada Lupu, Oana Mogoș.
Teatrul Național Mihai Eminescu Chișinău va fi prezent în festival cu două spectacole: „Chirița în concert la Chișinău” – un spectacol muzical de Ada Milea și „Grădina de sticlă”, regia Petru Hadârcă.
Spectacolul „Regina nopții”, text și regie Leta Popescu, va fi o prezență deosebită în festivalul de la Suceava, deoarece este unul dintre cele mai apreciate spectacole ale Teatrului Dramatic Fani Tardini Galați, care are trei nominalizări la Gala UNITER: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută, iar actrița Oana Mogoș este nominalizată pentru Cea mai bună actriță în rol principal.
Cel mai cunoscut și mai bine cotat scriitor român contemporan, Mircea Cărtărescu, se numără printre invitații de seamă și va fi prezent în cadrul festivalului de la Suceava cu lansarea romanului „Theodoros”.
Festivalul sucevean aduce în atenția publicului și alți scriitori și dramaturgi cunoscuți și apreciați de public: Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Radu Paraschivescu, Elise Wilk.
Festivalul de la Suceava propune spectacolul „Joia Păcătoșilor”, creat de Alina Manole și Raul Kusak.
De asemenea, spectacole pentru copii vor fi programate atât în aer liber, pe esplanada Casei de Cultură, cât și pe scena teatrului sucevean.
“Ne vom bucura împreună de producțiile artistice create de 15 teatre de stat și independente, de la noi din țară și din străinătate, dar și 3 trupe de teatru pentru tineret, iar pe parcursul a 9 zile, spectatorii suceveni se vor bucura de numeroase evenimente – peste 50, pentru toate categoriile de public.
Festivalul se desfășoară în numeroase și inedite spații în Suceava, Rădăuți, Siret și Liteni-Moara; pe lângă Teatrul Matei Vișniec, spectatorii se vor putea bucura de evenimentele din cadrul festivalului în următoarele spații: Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” – Casa Pompelor, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, Cetatea de Scaun a Sucevei, Ferma de Artă de la Liteni, Universitatea Ștefan cel Mare, Auditorium Joseph Schmidt, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Colegiul Ștefan cel Mare, Art Rock Cafe, esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, Galeria Zamca, Galeria Ion Irimescu, Cristine de Casă – Grădină, Casa de Cultură Rădăuți, Centrul Cultural Mihai Teliman Siret.
Pentru a veni în întâmpinarea pasionaților de teatru, care nu vor să rateze nici un spectacol, punem în vânzare un abonament în valoare de 950 lei, care se poate achiziționa doar de la casieria teatrului și include 17 spectacole, de diverse categorii de preț.
De cele mai multe ori spectatorii vin cu familia la teatru, de aceea vă propunem și varianta de abonament pentru două persoane, la prețul de 1.600 lei” a informat teatrul sucevean.
Abonamentele și biletele se vor pune în vânzare din 22 aprilie, la casieria teatrului și online, pe platforma www.bilet.ro.
BEATRICE OȘEAN