Direcția de Sănătate Publică Suceava a făcut, azi, o serie de recomandări în vederea prevenirii unor situatii neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregătirea necorespunzatoare a alimentelor în perioada Paștelui.
– nu se vor face cumpărături de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă, avizate sanitar-veterinar și în termen de garanție
-verificarea valabilității produselor și a modului de depozitare, mai ales când este vorba de produse perisabile, precum: lactate, ouă, carne
– produsele perisabile trebuie depozitate corespunzator, refrigerate la temperaturile
indicate pe etichete în condiții optime
-spălarea pe mâini cu apa și săpun de câte ori este nevoie
-suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maxima igienă
-alimentele se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele
-la prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prăjituri se vor folosi doar ouă foarte proaspete
-evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate si cele pregătite/gătite
-evitarea pregătirii alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor
-persoanele care până la sărbători, au consumat doar alimente de origine vegetală este recomandat să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine animală şi să le consume cu moderaţie.
-ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (din cauza cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon. Utilizaţi pentru vopsirea ouălelor numai vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii.
-carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
-puteţi înlocui carnea de miel cu peşte sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
-alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.)
-dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi reduse
-alcoolul în exces, constituie o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc.
-după o masă bogată se recomandă mișcare (mers pe jos, sport) nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim
-consumarea alimentelor în exces, mai ales carne de miel şi de porc, preparate tradiţionale (drob, pască, cozonac, ouă roşii, maioneze etc.) şi băuturi alcoolice, poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice, etc.), crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale, etc.), acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree, etc.), infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.).
BEATRICE OȘEAN