Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava continuă să desfășoare, până la finalul anului, campania de informare şi conştientizare cu privire la prevederile Legii privind dialogul social, privind promovarea negocierii colective atât în unităţile cu capital de stat, cât şi în cel privat.
În conformitate cu prevederile legale, angajatorii au următoarele obligaţii: negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă, iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali; iniţiatorul negocierii colective poate face acest demers cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă și durata negocierii este de maximum 45 de zile, dar poate fi depăşită doar prin acordul părţilor.
Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate.
Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
În cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptăţită să participe la negocierea colectivă poate iniţia negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.
Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi actul adiţional la acesta se încheie în formă scrisă, se depun şi se înregistrează la inspectoratul teritorial de muncă din raza sediului angajatorului.
BEATRICE OȘEAN