Planul național de investiții și relansare economică emis de Guvernul PNL Orban este văzut diferit de politicienii suceveni.
Deputatul liberal Dumitru Mihalescul afirmă, într-un comunicat, că “este pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, când România are un program de dezvoltare și de investiții serios, realizabil, cu bani alocați pentru fiecare proiect în parte.
Este pentru prima dată când Guvernul pune la dispoziția firmelor românești zeci de scheme de ajutor și granturi, de zeci de miliarde de lei, pentru a ajuta economia românească să își revină și să se dezvolte.
Planul economic al PNL este exact opusul programelor PSD, care amăgeau oamenii cu investiții în autostrăzi, școli și spitale, fără să aibă și banii necesari.
Proiectele de investiții în autostrăzi, școli sau spitale regionale sunt deja în forme avansate, grație deciziilor luate de Guvernul PNL în ultimele luni.
Oamenii trebuie să știe că în prima parte a anului 2020 PNL a plătit pentru investiții cei mai mulți bani din ultimii 10 ani.
Am toată încrederea că un plan atât de curajos și de onest ca cel pus în practică de PNL ne va asigura resursele financiare să depășim efectele negative ale crizei, să adunăm bani mai mulți la buget, ca să putem susține majorări de venituri pentru populație”.
În schimb, senatorul PSD Ioan Stan susține, tot într-un comunicat că “deoarece nu sunt în stare să vină cu soluții proprii pentru economia românească, liberalii au copiat mai bine de 60% din programul de guvernare al PSD și au prezentat măsurile respective ca și cum ar fi ale lor.
Ba mai mult, pe lângă plagiatul evident, putem constata că o parte din măsuri sunt deja puse în aplicare de pe vremea guvernării noastre, iar ce a mai rămas repezintă tunurile PNL-ului date economiei românești în perioada celor 8 luni de guvernare.
La multe propuneri lipsesc termenele de realizare și nici nu se indică sursele de finanțare a măsurilor prezentate.
Nicăieri în documentul respectiv nu ne este prezentată evoluția principalilor indicatori macroeconomici în intervalul pentru care propun programul: PIB, deficit, datorie, venituri.
Ca să nu mai spunem că lipsesc inclusiv principalii indicatori sociali (evoluția salariului minim și mediu, evoluția pensiei minime și a punctului de pensie) și nici nu se discută despre puterea de cumpărare sau de reducerea sărăciei.
Este pur și simplu un plan de relansare economică făcut pe genunchi, care nu prezintă soluții concrete, ci numai promisiuni fără acoperire”.
DAN PASCARU