- afirmația prefectului de Suceava “cetăţeni aflaţi în zona carantinată s-au deplasat către aeroportul Cluj pe drumuri agricole secundare” a fost contrazisă de unul dintre lucrătorii sezonieri din Pătrăuți : “Nu ne-am ferit, nu am plecat prin păduri, am plecat cu mașina din centrul comunei și am fost opriți la filtrul de la Cumpărătura, am fost verificaţi și lăsați să mergem mai departe”
Radu Oprea, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel în străinătate (dintre care 456 din județul Suceava, 45 din zona carantinată Pătrăuți), a declarat că în perioada stării de urgenţă a fost un vid legislativ şi o lipsă de implicare a autorităţilor.
Întrebat cum a fost posibil să plece mulţi oameni la muncă în străinătate în stare de urgenţă, Oprea a spus: “A fost un vid legislativ, asta cu certitudine, dar nu doar atât.
Ordonanţa militară nr. 7, prin articolul 10, dădea posibilitatea zborurilor charter de a transporta lucrătorii sezonieri în Germania.
Felul în care au ajuns în aeroportul de la Cluj naşte foarte multe semne de întrebare şi arată o lipsă de implicare a autorităţilor statului român, o lipsă de comunicare, de colaborare, un haos foarte mare, în acea perioadă”.
El a menţionat că a avut un dialog cu unul dintre lucrătorii sezonieri din Pătrăuți : “A explicat foarte clar că nu au fugit, nu s-au ferit, nu au plecat prin păduri, nu au fost un fel de luptători ninja sau de forţe speciale, care s-au ferit de filtrele de poliţie, ci că au plecat exact din centrul Pătrăuţiului, de lângă biserica monument UNESCO şi că au fost opriţi de filtrul de poliţie de la Cumpărătura, unde au fost verificaţi, toate documentele au fost văzute de către reprezentanţii Ministerului de Interne şi li s-a spus că pot pleca mai departe spre aeroport.
Au fost întorşi de la aeroport de către Poliţia de Frontieră după ce au făcut check-in, întorşi sub escortă în Suceava, unde au fost amendaţi“.
Pe 21 iulie, aceeași comisie parlamentară de anchetă l-a interpelat și pe prefectul PNL de Suceava Alexandru Moldovan, care a spus că “în ceea ce priveşte numărul de cetăţeni din judeţul Suceava aflaţi în zona carantinată care au părăsit judeţul şi s-au deplasat către aeroportul Cluj, ei s-au deplasat pe drumuri agricole secundare, iar efectiv îmbarcarea şi deplasarea lor către Cluj au avut loc în afara zonei de carantină, deci în zona de protecţie a judeţului Suceava, nefiind dispuse restricţii legale în acel moment cu privire la deplasarea lor în interiorul ţării.
Organele de cercetare penală au deschis un dosar penal in rem, pentru că această deplasare din zona carantinată a fost facilitată prin emiterea unor adeverinţe eliberate de Primăria Pătrăuţi.
Din datele care mi-au fost comunicate de IPJ Suceava, avem 456 cetăţeni din judeţul Suceava, iar din interiorul zonei de carantină aproximativ 45 persoane, majoritatea provenind din Pătrăuţi”.
DAN PASCARU