Astăzi se desfășoară alegerile locale amânate din luna iunie din cauza pandemiei.
Autoritățile au instituit obligativitatea purtării măștilor de protecție de către alegători, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatori de calculator, persoane acreditate, candidați, delegați acreditați, personal de pază și informaticieni pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare.
Sunt obligatorii asigurarea distanțării fizice de minim 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților, dezinfecția secțiilor de votare și, pe cât posibil, circuite separate de intrare și de ieșire.
Primăriile trebuie să asigure, în sediul secției de votare, flacoane cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru mâini, precum și recipiente unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.
Personalul tehnic va măsura temperatura participanților la intrarea în sediul secției de votare și va îndruma alegătorii astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interior.
Președintele secției de votare se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
Accesul se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători.
Aceștia vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile atît la intrarea, cât și la ieșirea din secția de vot.
Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în sistem, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, operatorul de calculator va realiza procedura, cu respectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică.
Alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca de pe față pentru a fi identificat, la o distanţă de minim 1,5 m. faţă de operatorul de calculator şi membrii secţiei de votare, iar după identificare alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.
Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral.
După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral, timbrul autocolant cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate.
Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă mobilă şi cu materialul necesar votării.
Şi în cazul utilizării urnei speciale, pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea în care se află secţia de votare.
Membrii birourilor electorale şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.
–
DAN PASCARU