Astăzi, Consiliul Local Fălticeni dominat de PSD va vota actualizările Regulamentului pentru stabilirea normelor de bună gospodărire.
Așa după cum ZdpN a informat în premieră, prin modicările aduse regulamentului se dispun amenzi pentru hrănirea păsărilor sau animalelor fără stăpân, plasarea de recipiente pentru apă sau mâncare, pentru aruncarea sau abandonarea, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat al municipiului de pliante, broșuri, tipărituri, fly-ere publicitare și nedepunerea lor în căsuțele postale ale scărilor de bloc sau ale caselor. Sunt prevăzute sancțiuni atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice.
Unele amenzi au mai scăzut în urma dezbaterii publice care a avut loc la sediul Primăriei Fălticeni după ce ZdpN a anunțat că se încercă arderea etapelor legale printr-un șiretlic:
- Aruncarea sau abandonarea, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat al municipiului de pliante, broșuri, tipărituri, fly-ere publicitare și nedepunerea lor în căsuțele postale ale scărilor de bloc sau ale caselor se sancționează cu 1.000 lei – 2.500 lei (față de 5.000 – 10.000 lei cât era propunerea inițială).
- Hrănirea animalelor sau păsărilor fără stăpân, precum și aruncarea pe domeniul public și pe cel privat al municipiului de recipiente de hrană sau a alimentelor de orice fel în scopul de a hrăni animalele sau păsările fără stăpân se amendează cu 400 lei – 1.000 lei (persoane fizice) și 1.100 lei – 2.000 lei (persoane juridice). Amenzile nu au fost modificate în urma dezbaterii publice!
- Parcarea autovehiculelor pe spațiul verde se sanctionează cu 200 – 435 lei (propunere inițială 300 lei – 1.000 lei persoane fizice, 600 lei – 1.000 lei persoane juridice), parcarea autovehiculelor în alt mod decât cel prevăzut de marcajele sau indicatoarele rutiere cu 200 lei – 435 lei (inițial 400 lei – 1.500 lei), iar parcarea autovehiculelor sau autoutilitarelor destinate transportului de mărfuri mai mare de 3,5 tone în parcările publice tot cu 200 lei – 435 lei (inițial 400 lei – 1.500 lei persoane fizice, 600 lei – 2.000 lei persoane juridice).
Primăria nu și-a asumat faptul că nu a fost în stare să amenajeze padocuri în care să fie ținute animalele fără stăpân și aruncă în spinarea cetățenilor întreaga responsabilitate. Bașca, se mai alege și cu bani după ce își amendează cetățenii.
Primăria Fălticeni a încercat să treacă pe șest modificările aduse Regulamentului pentru stabilirea normelor de bună gospodărire, a mimat transparența și a postat fix de sărbători pe pagina de internet a instituției proiectul extrem de important care vizează gospodărirea locală și presupune sancțiuni și măsuri care îi afectează în mod direct pe toți cetățenii urbei.
Anunțul cu privire la “intenția de elaborare a proiectului de hotarare privind Actualizarea Regulamentului pentru stabilirea normelor de buna gospodarire pe teritoriul municipiului Falticeni” a fost publicat pe data de 21.12.2020, iar “Propunerile, sugestiile si opiniile cu valoare de recomandare, cu privire la proiectul de hotarare mai sus mentionat, pot fi trimise, pana pe data de 31 decembrie, astfel: in scris, la sediul Primariei municipiului Falticeni (registratura), prin posta (str.Republicii nr.13) sau pe adresa electronica falticeni@falticeni.ro.”! Detalii AICI!
De altfel, dezbaterea anunțată prin trâmbița vuvuzelelor de către Primăria Fălticeni nu vine la inițiativa administrației locale, ci la solicitarea Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Şi ei au dreptul la viaţă” din Fălticeni.
Dezbaterea a avut loc pe data de 20 ianuarie, la ora 11.00, în sala Iorgu Radu din cadrul Primăriei Fălticeni, și rezultatul se vede că a fost mai mult de constrângere, nu că le-a păsat de părerea cetățenilor sau a organizațiilor non-guvernamentale: hrănirea animalelor fără stăpân se pedepsește, iar cetățenii municipiului prinși că dau un colț de pâine unor biete ființe vor fi amendați. Nimic despre faptul că Primăria Fălticeni nu a fost în stare să amenajeze o zonă civilizată cu padocuri în care să fie ținute și hrănite animalele fără stăpân, așa cum spun și reglementările legale.
–
DANIEL BOGHIȚĂ