*De ce este nevoie de spital nou la Fălticeni?
Dintre clǎdirile în care funcţioneazǎ actualul Spital din Fǎlticeni (noi am numǎrat vreo şase), dispersate pe o zonǎ de 5 km, doar douǎ, cu o vechime de peste 100 de ani, au fost construite cu aceastǎ destinaţie, restul fiind amenajate în case particulare, şcoli sau grǎdiniţe.
Secţia Dermatovenerice, Secţia de Obstetricǎ-Ginecologie şi Secţia Neonatologie fiinţeazǎ în imobile retrocedate cǎtre foştii proprietar, la care Spitalul este chiriaş pe o perioadǎ de 5 ani.
Cum lucrǎrile de reabilitare a vechilor clǎdiri sunt extrem de costisitoare, iar plata chiriei pentru utilizarea celorlalte reprezintǎ o povarǎ pentru bugetul comunitǎţii, este imperios necesar ca lucrǎrile de construire a noii clǎdiri a Spitalului municipal sǎ se desfǎşoare în graficul stabilit.
*O construcție începută de 22 ani
Noul Spital municipal este construit în jurul a douǎ curţi interioare închise şi acoperite parţial cu sticlǎ. Ele sunt separate de corpul central cel mai înalt – corpul E (parter şi şase etaje). Cele douǎ corpuri principale astfel create se împart în mai multe corpuri, patru (A,B,C şi D) a câte patru etaje şi trei (F, G şi H) a câte un etaj.
Obiectivul de investiţii a fost proiectat în anul 1989 cu un numǎr de 450 de paturi, indicatorii tehnico-economici fiind stabiliţi prin acordul nr.197/01.01.1991 al Ministerului Finanţelor şi studiul de fezabilitate aprobat prin Ordinul nr.5257/01.01.1991.
În anul 1991 a început construirea spitalului, sistatǎ în anul 2000, din lipsǎ de fonduri.
*Proiect adaptat vremurilor
Între timp, corpul D al clǎdirii a fost preluat de Primǎrie, în vederea construirii unor spaţii de locuit. Aşadar, a fost necesarǎ o reorganizare a construcţiei, prin adǎugarea a câte unui etaj corpurilor F, G şi H, reproiectate de la un etaj, la douǎ.
Prin aceastǎ supraînǎlţare, s-a urmǎrit respectarea prevederilor normativelor Uniunii Europene şi pe cele ale Ordinului Ministrului Sǎnǎtǎţii nr.914/2006, referitor la condiţiile de obţinere a autorizaţiei sanitare de funcţionare.
*Construcție pasată administrației locale
Ulterior, prin HG nr.529/2010, Spitalul a fost trecut în administrarea Consiliului local al municipiului Fǎlticeni. Finanţarea lui urma a fi fǎcutǎ din bugetul Ministerului Sǎnǎtǎţii, prin transfer cǎtre autoritatea localǎ, potrivit Legii nr.95/2006. În sarcina autoritǎţii locale rǎmânea asigurarea fondurilor pentru utilitǎţi.
A fost necesarǎ o nouǎ documentaţie tehnico-economicǎ aferentǎ obiectivului de investiţii, obţinându-se avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrǎri Publice de Interes Naţional şi Locuinţe nr.108/23.08.2010.
În urma analizelor, s-a stabilit cǎ numǎrul optim de paturi nu va mai fi 480, ca în proiectul iniţial, ci 248.
*Lucrare întârziată de absurditatea reglementărilor
Pǎrea cǎ totul va intra în normal odatǎ cu licitaţia din anul 2011, adjudecatǎ de un consorţiu de 4 firme, coordonat de General Construct S.R.L Suceava, pentru suma de 31,53 milioane.
Dar, imediat dupǎ, a început sarabanda contestaţiilor, nu mai puţin de 10 fiind trimise pe adresa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, din care una a ajuns în balanţa justiţiei, la Curtea de Apel Suceava.
Democraţia costǎ, prin urmare lucrarea a fost blocatǎ, 95% din suma de 20 milioane lei alocatǎ pentru anul 2011 fiind returnate la Ministerul Sǎnǎtǎţii.
Prin urmare, la finele anului 2011, gradul de realizare a investiţiei era de 28%.
*Adaptarea proiectului la noile reglementări
Deoarece înainte de 1990, la data proiectǎrii, existau alte reglementǎri legale, a fost necesarǎ o armonizare a proiectǎrii la cerinţele actuale ale normelor PSI, drept pentru care o comisie alcǎtuitǎ din constructor, proiectant şi reprezentanţii Spitalului şi ai municipiului a analizat, la începutul anului 2013, aspecte legate de lǎţimea holurilor şi de scǎri.
A fost necesarǎ şi asigurarea protecţiei antiseismice, prin respectarea Normativului P100 – 1/2006, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare.
De asemenea, au apǎrut probleme în legǎturǎ cu corpul D, în care s-au construit, prin ANL, 60 de apartamente pentru tineri, 5 dintre ele fiind locuite de medici.
Acesta este lipit de corpul clǎdirii Spitalului printr-o uşǎ metalicǎ, impunându-se gǎsirea unei cǎi de evacuare în caz de incendiu. În acest sens, experţii au gǎsit soluţii compensatorii, ceea ce a presupus încǎrcarea devizului proiectantului şi obţinerea de avize de la DSP şi de la ISU.
*Continuitatea în finanțarea Spitalului, testul alianței de guvernare
În anul 2012 a fost alocatǎ de la buget suma de 10 milioane lei pentru Spital, iar în anul 2013 suma solicitatǎ a fost de 28 552 000 lei.
Din aceasta, s-a obţinut, în aprilie a.c., doar 3 milioane lei de la Ministerul Sǎnǎtǎţii. Suplimentar, Consiliul local a alocat 2 milioane lei pentru racordarea la reţelele de utilitǎţi publice.
Finalizarea lucrǎrilor de construcţii-montaj, plata serviciilor de dirigenţie şi a serviciilor de asistenţǎ-tehnicǎ din partea proiectantului presupun un efort bugetar substanţial la rectificarea bugetarǎ din iulie.
În condiţiile în care se vor obţine cele 10 milioane promise de ministrul PNL Eugen Nicolǎescu, iar primarul PSD de Fǎlticeni se va întoarce, astǎzi, de la Ministerul Sǎnǎtǎţii cu veşti bune, sunt şanse ca lucrǎrile sǎ se menţinǎ în graficul anunţat (deci sǎ fie încheiate la sfârşitul anului viitor), iar titlul articolului nostru sǎ poatǎ fi completat cu un semn de exclamare; altminteri râmân nişte semne de întrebare legate de promisiunile electorale …
Todirel CǍLUGǍRIŢA
Ziarul de pe Net