După eliberarea certificatelor de clasificare şi a licenţelor pentru structurile turistice, calificarea angajaţilor din unităţile turistice trebuie să fie atestată cu certificate de calificare specifice posturilor ocupate.
Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă opţiuni cu privire la modalităţile de calificare a angajaţilor la locul de muncă, gratuit sau prin cofinanţare din bugetul asigurărilor de şomaj.
Angajatorii pot califica la locul de muncă persoane cu vârsta peste 16 ani, programul de calificare subvenţionat având o durată între 1 şi 3 ani, în funcţie de nivelul de calificare dorit.
Şefa Agenţiei, MIRELA ADOMNICĂI, precizează că se pot organiza calificări la locul de muncă – în urma încheierii unei convenţii şi a unui contract de ucenicie angajatorul poate primi lunar, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă de 500 de lei.
Programul de calificare poate cuprinde instruire teoretică şi practică sau numai pregătire practică, după nevoile şi la alegerea angajatorului.
O altă modalitate de a califica personalul angajat la locul de muncă, indiferent de vârstă, este cofinanţarea programelor de formare profesională – angajatorii pot diversifica competenţele persoanelor angajate, beneficiind de o sumă reprezentând 50 % din cheltuielile cu serviciile de formare profesională, pentru un număr de 20 % din personalul angajat, având obligaţia de a menţine 1 an de zile raporturile de muncă ale persoanelor calificate.
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net