La Colegiul Național ”Nicu Gane” din Fălticeni continuă seria invitaților de excepție pentru orele de dirigenție de la clasa a V-a, unde profesor diriginte este Dana Anton. De data aceasta, invitată a fost Andra Tonitza, strănepoata marelui pictor Nicolae Tonitza (1886-1940) și ultima descendentă directă a acestuia.
Andra Tonitza trăiește la Paris din 1992 și este o prezență constantă în mediile artistice, academice sau în mijlocul oamenilor simpli, care încearcă să mențină viu „spiritul lui Tonitza”. Aceasta declarat în cadrul orei de dirigenție: „Am înființat Asociația Copiii lui Tonitza, iar scopul acestui proiect este acela de a vorbi tot mai mult despre Nicolae Tonitza, despre opera lui, să îl facem și mai cunoscut. Pentru că noile generații, din ce am constatat, nu îl cunosc încă. Vrem să prelungim imaginea lui și către copii și, mai ales, să susținem creația contemporană. Tot prin acest proiect ne propunem să susținem educația copiilor în artă și cultură, dezvoltarea lor artistică.”
Pentru că subiectul a stârnit și interesul elevilor mai mari, la oră au mai fost prezenți și elevi din clasa a IX-a E, împreună cu diriginta Anca Șoldănescu, cărora li s-au alăturat și câțiva elevi din clasa a XI-a G.
Pe parcursul orei, invitata i-a „transferat” pe cei prezenți înt-un secol trecut, cu povești inedite din viața unui pictor care a privit lumea deseori, prin ochi de copil. Andra Tonitza a povestit că, deși nu a avut o copilărie ușoară, iar ca adult a trăit experiențe grele – între care prizonieratul în Primul Război -, Nicolae Tonitza și-a păstrat sufletul de copil, fiind toată viața fascinat de inocența, entuziasmul și altruismul celor mici. Tema copilului și a copilăriei aveau să îl urmărească obsesiv în arta sa.
A fost o altfel de oră de dirigenție, o oră ca o „bibliotecă vie”, în care s-a vorbit despre personalitatea complexă a artistului, care a fost și jurnalist, pedagog, ilustrator de cărți pentru copii, zugrav de biserici, denunțător al sărăciei și, deasupra tuturor, un tată exemplar.
Elevii s-au declarat încântați de poveștile despre artă și de pasiunea Andrei Tonitza de a transmite mai departe învățăturile străbunicului său.
„În această seară mult așteptată, am cunoscut-o pe doamna Andra Tonitza, urmașa marelui pictor Nicolae Tonitza. Am aflat lucruri interesante despre pictor și dragostea lui pentru a picta.” (Ioana V.)
„Mi-a făcut o mare plăcere să aflu despre viața pictorului și nu o să uit greutățile prin care acesta a trecut .” (Alexandru C.)
„Doamna Andra Tonitza ne-a povestit despre viața artistului, apoi i-am adresat întrebări. Îi mulțumim pentru răbdarea cu care ne-a răspuns. Nu voi uita niciodată această întâlnire, deoarece a fost o mare onoare să cunoaștem o urmașă a unui om celebru.” (Georgiana G.)
–