Oricine se poate confrunta cu simptome de ochi uscati si obositi intr-un anumit moment al vietii. Cele mai frecvente semne ale acestei probleme sunt inrosirea si usturimea oculara sau senzatia de nisip in ochi.
Aceasta problema oftalmologica poate fi temporara sau cronica si apare atunci cand glandele lacrimale nu produc suficiente lacrimi sau cand lacrimile se evapora prea repede.
Uscaciunea oculara cronica poate provoca o multime de complicatii daca nu este tratata. Printre complicatii se numara vederea dubla sau infectiile. Toate aceste probleme pot fi evitate cu ajutorul remediilor la domiciliu. Cei mai multi oameni prefera sa aplice picaturi de ochi eliberate fara prescriptie medicala (OTC) sau pe baza de reteta. Preferabil este sa descoperiti cauzele problemei, astfel incat sa o puteti preveni sau tine sub control.
Alergiile
Printre principalele cauze ale uscarii oculare cronice se numara alergiile oculare. Acestea provoaca mancarime, roseata si lacrimare excesiva. Problema poate fi inrautatita de antihistaminicele orale, care reduc simptomele alergiilor, dar care pot agrava simptomele de ochi uscati si obositi.
Daca alergiile se manifesta doar prin simptome oculare, aflati mai multe de la medic despre picaturile antihistaminice oftalmice.
Inaintarea in varsta
Cu toate ca simptomele de ochi uscati si obositi pot afecta pe oricine, aceasta problema devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta. Persoanele peste 50 de ani sunt mai afectate de ochi uscati, deoarece productia de lacrimi se reduce odata cu varsta.
Acest tip de uscaciune oculara nu poate fi prevenit, insa pot fi folosite lacrimi artificiale in mod constant, deoarece acestea asigura lubrifierea ochilor si pot ameliora senzatia de ochi uscati si obositi.
Menopauza
Activitatea hormonala poate contribui la uscarea ochilor. De exemplu, unele femei se confrunta cu simptome de ochi uscati si obositi in timpul sarcinii, al menopauzei sau in timp ce iau pilule contraceptive.
Hormonii stimuleaza productia de lacrimi, motiv pentru care un dezechilibru poate reduce aceasta productie.
Folosirea excesiva a calculatorului
Unii oameni care petrec mult timp in fata computer-ului se confrunta cu dureri de cap si oboseala oculara. Pe langa aceste probleme, privitul excesiv in ecranul computerului poate perturba productia de lacrimi naturale si poate provoca uscarea ochiului.
Explicatia este ca oamenii care lucreaza in fata monitorului calculatorului clipesc mai rar, motiv pentru care lacrimile se evapora mai repede.
In acest caz, cei care lucreaza in fata computer-ului trebuie sa clipeasca mai des pentru a evita simptomele de ochi uscati si obositi. Clipitul ajuta la lubrifierea ochilor si automat la prevenirea uscarii si iritarii acestora.
Daca simtiti uscaciune, chiar si in acest caz este recomandat sa folositi lacrimi artificiale in timp ce lucrati la computer. De asemenea, este esential sa mai luati o pauza din cand in cand. Priviti in alta parte la fiecare 20 de minute si clipiti in mod repetat pentru a va umezi din nou ochii.
Anumite medicamente
Lacrimile sunt compuse din trei straturi de substante: lipide (ulei), apa si mucus. Exista situatii in care productia de mucus este redusa de anumite medicamente care pot contribui la uscarea cronica a ochilor. Printre aceste medicamente se numara antihistaminicele, antidepresivele, diureticele si beta-blocantele care trateaza hipertensiunea arteriala.
Daca luati un medicament si va confruntati cu ochi uscati si obositi, luati legatura cu medicul pentru a afla daca puteti lua un alt medicament sau o doza mai mica pentru a reduce uscaciunea oculara.
De asemenea, puteti lua in calcul aplicarea lacrimilor artificiale concomitent cu acele medicamente pentru a va mentine ochii lubrifiati.
Sindromul Sjögren si alte afectiuni autoimune
Sindromul Sjögren este o tulburare autoimuna in cazul careia globulele albe din sange ataca glandele salivare si lacrimale, reducand astfel productia de lacrimi. Pentru a trata aceasta afectiune este necesara aplicarea picaturilor lubrifiante de ochi fara reteta, dar si pe baza de prescriptie. De asemenea, medicul poate prescrie picaturi oftalmice care contin steroizi.
Daca simptomele nu se amelioreaza dupa aplicarea picaturilor de ochi, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala care presupune introducerea de dopuri (plug-uri) din silicon in canalele lacrimale, astfel incat lacrimile sa se pastreze pe suprafata ochilor.
Pe langa alte simptome, multe afectiuni autoimune precum artrita, lupusul si diabetul pot provoca, de asemenea, o productie redusa sau insuficienta de lacrimi.
Diagnosticarea si tratarea afectiunii de baza poate ajuta la imbunatatirea simptomelor de ochi uscati.
Pentru a trata o afectiune autoimuna poate fi nevoie de administrarea unor medicamente imunosupresoare sau a corticosteroizilor.
In cazul diabetului este necesara gestionarea nivelului de zahar din sange cu ajutorul unui stil de viata sanatos, al alimentatiei si al medicamentelor.
Blefarita
Blefarita apare atunci cand glandele sebacee minuscule aflate pe pleoapa interioara se inflameaza. Aceasta afectiune provoaca ochi uscati si scuame in jurul genelor si, din pacate, nu poate fi tratata. Cu toate acestea, inflamatia poate fi ameliorata prin aplicarea unor comprese calde pe ochi, timp de cateva minute. De asemenea, pot fi folosite lacrimi artificiale pentru a reduce ochii uscati si rosii.