Azi, cu două zile înainte de hramul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, s-a desfășurat pelerinajul cu moaștele pe străzile orașului.
Sf. Ioan cel Nou este pomenit în ziua martiriului său, 2 iunie și sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, zi care amintește de aducerea moaștelor sale în Cetatea Sucevei.
Împodobirea baldachinului în care a fost așezată racla cu moaștele a fost realizată de decoratori floriști din București și Suceava, care au împletit crizanteme albe, nemţişor albastru și trandafiri roșii.
În acest an, data procesiunii a fost devansată cu două zile, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Calinic motivând că “prin schimbarea zilei procesiunii și a orei s-au urmărit coerența și consecvența manifestării noastre în raport cu procesiunile similare din celelalte eparhii ale țării; acordarea posibilității de a fi prezenți unui număr cât mai mare de credincioși, dimpreună cu preoții lor, 24 iunie fiind zi de sărbătoare, preoții și diaconii slujitori nu puteau participa în trecut, la acea oră săvârșind Sfânta Liturghie sau alte servicii în parohii; crearea unui confort atât de necesar pentru bolnavii și credincioșii care nu puteau în plină zi de vară să participe la acest moment de bucurie; binecuvântarea, prin procesiune, a cât mai multor locuitori din municipiu și acordarea unei mai mari cinstiri celui care este ocrotitorul urbei și al eparhiei, ceea ce a condus în mod firesc la prelungirea traseului; răspunsul pozitiv la solicitarea de a înălța rugăciuni de cerere și de mulțumire în fața cât mai multor locașuri de cult și a unor instituții reprezentative ale municipiului sau ale județului”.
Traseul impus de Calinic a fost mai lung decât pe timpul predecesorului Pimen: Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou- Biserica Învierea Domnului- Biserica Domnițelor- strada Petru Rareș- Biserica Sf. Dumitru- strada Curtea Domnească– strada Vasile Alecsandri– strada Mihai Eminescu- Biserica Sf. Nicolae- strada Mărăști- Catedrala Nașterea Domnului- bulevardul George Enescu- strada Universității- bulevardul 1 Mai- strada Mihai Viteazul- Biserica Nașterea Maicii Domnului- strada Trandafirilor- parcarea magazinului Bucovina- Palatul Administrativ- strada Mitropoliei- Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.
Alaiul a fost condus de către Calinic, însoțit de Andrei – episcop al Covasnei și Harghitei și de Damaschin Dorneanul – episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Credincioșii nu au mai fost întâmpinați de primarul Ion Lungu la poarta mănăstirii, așa încât nu s-au mai bucurat de sarmalele împărțite de acesta.
Programul zilei de joi- 23 iunie este următorul: 07:00 – 12:00 Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie arhierească și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, 19:00 – 20:30 Concert de muzică bizantină, 21:00 – 00:00 Slujba de Priveghere a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou (Vecernia, Litia și Utrenia) , 00:00 – 03:00 Sfânta Liturghie, iar vineri- 24 iunie, 07:30 – 08:30 Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Slavoslovia mare, 08:30 – 12:00 Sfânta Liturghie arhierească, 16:00 Ceasul IX, Vecernia mică și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, 17:00 Parastasul Voievozilor (Cetatea de Scaun a Sucevei), 19:00 – 23:00 Slujbă de Priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul)
BEATRICE OȘEAN / RADU OSTAFIE