In momentul in care o persoana are datorii, trebuie sa invete sa-si administreze mai bine finantele personale, pentru a putea sa faca fata cheltuielilor si sa duca in continuare un trai linistit. Sunt cateva sfaturi care pot fi urmate pentru o viata cu datorii, dar fara griji. Iata cateva dintre ele:
- Se face bilantul datoriilor
Este necesar un bilant al tuturor datoriilor care trebuie achitate, acesta ajutandu-i pe oameni sa-si puna in aplicare un plan de actiune pentru a le plati rapid. In acest bilant vor fi trecute sumele de rambursat, tinand cont de termenii si de dobanzile fiecareia. Vor fi trecute aici atat creditele, cat si facturile lunare, cardurile de credit, fara sa fie uitat nimic.
- Prioritizarea datoriilor care urmeaza sa fie stinse
Dupa realizarea bilantului datoriilor, urmatorul pas este acela al prioritizarii. In primul rand vor fi abordate acele datorii care pot cauza penalitati bancare sau cele care au cea mai mare dobanda. Este foarte importanta ierarhizarea datoriilor pentru evitarea unor cheltuieli suplimentare. Cei care au dosare la KRUK pot fi ajutati de angajati sa-si achite datoriile in ritmul lor, prin stabilirea unor rate personalizate, in functie de posibilitati. Mai multe detalii financiare despre KRUK pot fi obtinute de pe site-urile dedicate.
- Calcularea ratei de indatorare
Fiecare persoana care s-a imprumutat trebuie sa fie tot timpul la curent cu rata de indatorare. Aceasta se stabileste printr-un calcul simplu, impartind cheltuielile (platile lunare, creditele, datoriile etc.) la venitul lunar, inmultit cu 100. Daca rata de indatorare este foarte mare, bugetul nu o va putea suporta si se vor impune masuri urgente, care pot include: sporirea veniturilor, eficientizarea mai buna a cheltuielilor, o posibila refinantare etc.
- Cu ochii pe achizitiile zilnice sau lunare
Un om responsabil cheltuie mai putin decat castiga. In acest fel reuseste sa mentina un echilibru al intrarilor si iesirilor din bugetul familial. Daca stilul de viata al unei persoane nu permite achitarea unei plati minime din datorii, se impune revizuirea obiceiurilor, adica un plan prin care sunt stabilite modalitati de reducere a cheltuielilor de zi cu zi. Chiar daca poate parea un lucru nesemnificativ, la final de luna va conta cu siguranta. Vazand negru pe alb toate cheltuielile, vor fi mai usor de taiat de pe lista de achizitii acelea care nu se dovedesc a fi importante.
- Evitarea promotiilor de genul „Cumpara acum, platesti mai tarziu!”
Chiar daca aceste oferte par foarte atractive la prima vedere, ele nu aduc nimic bun pentru buget. Adesea, promotiile de acest tipcreeaza creeaza o falsa impresie de prosperitate, astfel ca se ajunge ca respectivii consumatori sa cheltuiasca mai mult decat isi pot permite si sa se indatoreze. Totul poate duce la un cerc vicios, din care principala consecinta ar fi imposibilitatea de achitare a datoriilor. Dupa cum se stie, nimeni nu vrea sa fie executat silit pentru intarzierea la plata ratelor si de aceea este important ca oamenii sa-si pastreze ratiunea in cazul cheltuielilor.
In concluzie, datoriile pot fi tinute in frau prin responsabilitate, planificare si monitorizarea atenta a bugetului luna de luna.