Studenții de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice Suceava, specializarea Nutriție și Dietetică, anul I, coordonați de dietetician Daniela Bălănucă și nutriționist Carmen Chauciuc, cu sprijinul directorului Rodica Zimbru și al cadrelor didactice de la Școala Gimnazială nr.10 Suceava, au desfășurat o campanie de depistare, conștientizare și prevenție a obezității infantile.
În România, obezitatea neendocrină rămâne pe locul 2 în topul afecțiunilor cronice, iar dinamica prevalenței acesteia prezintă valori crescătoare, de la preșcolari până la elevi de liceu, cu o incidență mai crescută a obezității la fete și la cei din mediul urban.
Pe parcursul a 6 săptămâni, studenții au evaluat 418 elevi cu vârste cuprinse între 7 – 15 ani, cu o pondere ușor mai ridicată a fetelor (50,24%).
În urma evaluării clinice nutriționale, s-a constatat că 46% dintre elevi au exces ponderal.
Mai exact, 102 elevi sunt supraponderali (24%), 91 elevi prezintă obezitate (22%), 10 elevi (2%) sunt subponderali și doar 215 elevi (52%) sunt normoponderali.
“Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă atât lipsa de educație nutrițională a părinților și a copiilor, gradul ridicat de urbanizare și digitalizare, care predispune la sedentarism, precum și marketingul agresiv la anumite produse alimentare și băuturi nesănătoase.
Excesul ponderal al copilului persistă frecvent până la vârsta adultă, cu o rată de până la 80%.
Astfel, implicațiile fizio-patogenice și metabolice ale obezității sunt de durată și determină apariția altor afecțiuni cronice: boli cardiovasculare, creșterea rezistenței la insulină și apariția diabetului zaharat de tip 2, dislipidemie, steatoză hepatică, anomalii menstruale, afecțiuni ale pielii, sindrom de apnee în somn și probleme ortopedice”, menționează un comunicat USV.