Primarul comunei Drăgușeni s-a făcut de râs încercând să rezolve o problemă în stilul alesului ajuns stăpân peste o comună după 20 de ani de mandat. Supărat că un bărbat din localitate are mai mulți câini care deranjează vecinii, în loc să vadă cauza și să găsească soluția la nivel local, cu ceea ce îi stă în putere, a făcut plângere să vină Protecția Animalelor să-i rezolve problema “de la județ”. Soluțiile la îndemâna autorităților locale, care sunt obligații impuse de lege administrațiilor, cum sunt construirea unui adăpost pentru animale și campanii de sterilizare, nu pot fi aplicate la Drăgușeni pentru că nu vrea primarul. Primarul Lică Cepoi a spus-o în clar celor de la Asociația Casa lui Patrocle: “Eu n-am nevoie de adăpost în comună!”.
La sosirea celor de la Poliția Animalelor s-a constatat că “nebunul” așa cum i-a spus primarul Cepoi, este de fapt un profesor pensionar foarte lucid, mare iubitor de animale, care îngrijește exemplar cei 10 câini de pe proprietatea lui, dar nu are bani să repare gardul casei, iar animalele ies pe stradă și latră trecătorii. Cetățenii au avut dreptate să reclame prezența animalelor în stradă, doar că primarul putea să rezolve problema la nivel local, nu să facă circ și să poarte alte autorități pe drumuri pentru ceva ce el trebuia să facă.
“Domnul primar Vasile Cepoi cere sprijinul autorităților din Suceava pentru a rezolva cazul unui ‘nebun’ care are curtea plină de câini. Sesizarea a ajuns Poliția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, așa că ne-am deplasat acolo împreună, să ajutăm. Ne-am imaginat că vom găsi un caz social extrem și câini bolnavi care vor avea nevoie urgentă de preluare și plasare în adăpost. Am avut însă parte de o surpriză. Proprietarul, un bătrân singur cuc. Deloc nebun, ba dimpotrivă, un fost profesor care a predat 20 de ani copiilor dintr-o școală din Onești. Când a avut familie și putere, a crescut și 5 copii din centrele de plasament. Toți împânziți prin lume. Acum a ajuns la pensie și la sapă de lemn, căci în acest fel ne ajung intelectualii pensionați. O gospodărie mai mult decât modestă, săracă de-a dreptul. În curtea sa am numărat vreo 10 câini. Îngrijiți, hrăniți, grași, liberi, fără subjugarea lanțului, peste tot castroane și ceaune cu apă și mâncare. Din umila sa pensie, pe lângă medicamente mai cumpără mâncare câinilor. Nu i-au mai rămas bani să repare gardul, iar prin ulucii rupți mai ies câinii pe uliță. Și latră, că de aia-s câini. Pesemne că au supărat vecinii de la castelele din preajmă, care, la rândul lor au intervenit la primar. Să facă ceva. Domnul primar a intervenit mai sus, la Suceava.
Primarul, prezent la fața locului împreună cu medicul veterinar de circumscripție și extrem de grăbit cu alte priorități, abia dacă a avut vreme să răspundă Poliției Animalelor la două întrebări simple:
– Aveți adăpost?
– Nu, eu n-am nevoie de adăpost!
– Sunteți obligat prin LEGE din anul 2001 să aveți adăpost în comună!
– Eu sunt primar de 20 de ani! Eu nu fac adăpost!
– Dar măcar campanii de sterilizări ați făcut?
Și-a plecat. Tragic este faptul că am ajuns în poziția de a ruga unii primari să respecte legea. Mai tragică este însă atitudinea domnului primar în fața unui organ de control al statului român, Poliția Animalelor. Venim și vă întrebăm: dacă un primar, o autoritate publică, un om ales în fruntea unei comunități care trebuie să fie un exemplu de legalitate și moralitate – dacă el nu respectă legea – ce pretenții mai avem de la oamenii de rând?”, au transmis cei de la Asociația “Casa lui Patrocle”.
Mai jos găsiți postarea integrală pe pagina de socializare a celor de la Asociația “Casa lui Patrocle”:
“Primarul din Drăgușeni a plecat cu coada între picioare când i s-a atras atenția că trebuie să facă campanii pentru sterilizarea câinilor fără stăpân. Lică Cepoi: “Eu n-am nevoie de adăpost în comună!”
Am învățat de-a lungul anilor să evităm conflictele, să încurajăm dialogul, să ne vindecăm de boala victimizării și să condamnăm violența, indiferent de natura sa. Căci violența, inclusiv cea verbală, din orice motiv, loc sau context, nu-și are locul.
Cu parte din domnii primari ai UAT-urilor județului Suceava am interacționat mult de-a lungul anilor. Constructiv sau dimpotrivă, în funcție de poziția și dispoziția domniilor lor de a respecta legile țării în care au fost aleși în funcții publice. Iar aici facem referire strict la legile care vizează drepturile și protecția animalelor.
Același subiect fără început și căpătâi, fără implicare sau soluții: câinii comunitari. Am cunoscut primari care au venit la adăpost să ne ajute. Primari care au știut să ne ceară sprijinul. Primari care au transportat câini răniți la cabinete, implicați, care empatizează cu dramele animalelor. Pe de altă parte, reversul medaliei a făcut să cunoaștem și primari ai căror reacții vizavi de subiectul câinilor comunitari reprezintă chintesența indignării noastre. Primari obosiți de anii petrecuți în funcții publice, fără deschidere la dialog, a căror voci, poziție și atitudine ne-au șocat și ne-au scos din minți.
Am salutat mereu eforturile pozitive ale autorităților, dar am știut să rămânem consecvenți și să criticăm deopotrivă ilegalitățile și derapajele sistemului. Tocmai din acest considerent a venit vremea să fim ceva mai sinceri și să expunem public episoadele ușilor care ni se închid în nas când vine vorba de a respecta și aplica LEGEA.
Comuna Drăgușeni, județul Suceava, ieri 14/07. Domnul primar Vasile Cepoi cere sprijinul autorităților din Suceava pentru a rezolva cazul unui ‘nebun’ care are curtea plină de câini. Sesizarea a ajuns Poliția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, așa că ne-am deplasat acolo împreună, să ajutăm. Ne-am imaginat că vom găsi un caz social extrem și câini bolnavi care vor avea nevoie urgentă de preluare și plasare în adăpost. Am avut însă parte de o surpriză. Proprietarul, un bătrân singur cuc. Deloc nebun, ba dimpotrivă, un fost profesor care a predat 20 de ani copiilor dintr-o școală din Onești. Când a avut familie și putere, a crescut și 5 copii din centrele de plasament. Toți împânziți prin lume. Acum a ajuns la pensie și la sapă de lemn, căci în acest fel ne ajung intelectualii pensionați. O gospodărie mai mult decât modestă, săracă de-a dreptul. În curtea sa am numărat vreo 10 câini. Îngrijiți, hrăniți, grași, liberi, fără subjugarea lanțului, peste tot castroane și ceaune cu apă și mâncare. Din umila sa pensie, pe lângă medicamente mai cumpără mâncare câinilor. Nu i-au mai rămas bani să repare gardul, iar prin ulucii rupți mai ies câinii pe uliță. Și latră, că de aia-s câini. Pesemne că au supărat vecinii de la castelele din preajmă, care, la rândul lor au intervenit la primar. Să facă ceva. Domnul primar a intervenit mai sus, la Suceava.
Primarul, prezent la fața locului împreună cu medicul veterinar de circumscripție și extrem de grăbit cu alte priorități, abia dacă a avut vreme să răspundă Poliției Animalelor la două întrebări simple:
– Aveți adăpost?
– Nu, eu n-am nevoie de adăpost!
– Sunteți obligat prin LEGE din anul 2001 să aveți adăpost în comună!
– Eu sunt primar de 20 de ani! Eu nu fac adăpost!
– Dar măcar campanii de sterilizări ați făcut?
Și-a plecat. Tragic este faptul că am ajuns în poziția de a ruga unii primari să respecte legea. Mai tragică este însă atitudinea domnului primar în fața unui organ de control al statului român, Poliția Animalelor. Venim și vă întrebăm: dacă un primar, o autoritate publică, un om ales în fruntea unei comunități care trebuie să fie un exemplu de legalitate și moralitate – dacă el nu respectă legea – ce pretenții mai avem de la oamenii de rând?
Realitatea stă așa. În Drăgușeni nu există nici un cabinet veterinar unde oamenii să-și sterilizeze animalele. Cel mai aproapiat cabinet în Fălticeni, dar oamenii n-au posibilități. Bătrânul și-ar fi sterilizat câinii, dar unde? L-am întrebat dacă în ultimii zece ani i-a bătut vreodată medicul de circumscripție la poartă să-i vaccineze câinii antirabic. Nu, niciodată. Medicul nou, domnul doctor Ionut Negoescu, un om tânăr și cu intenții bune, a preluat circumscripția de câteva luni, nu știe ce s-a întâmplat înainte. Vom sesiza această situație și la ANSVSA Suceava, este o problemă mare și veche – universal și județean valabilă – iar în cazul unui focar de rabie, cine răspunde și cine dă cu subsemnatul?
Adăpost nu. Sterilizări nu. Vaccinare antirabică nu. Sprijin nu. Dialog nu. Respectarea legii nu.
Domnule primar Cepoi, v-o spunem pe aia dreaptă. În locul dumneavoastră tăceam chitic, căci erați conștient că nu respectați o Lege veche de 21 de ani. Trebuia să găsiți o soluție, să căutați o cale să ajutați omul, să manifestați un dram de respect pentru un dascăl pensionat după 20 de ani de predat, să aratați un gram de compasiune pentru acei câini vizavi de care dumneavoastră n-ați oferit nici o soluție legală și nu să chemați alte autorități să-l pedepsească. Ați sperat că vine Poliția Animalelor și va confisca câinii. Și-ați avut parte de o surpriză, căci câinii erau bine. Mulți, dar bine.
Poliția Animalelor Suceava, și-am mai spus-o în nenumărate rânduri, o mână de oameni tineri care știu ce au de făcut, când au de făcut, cum e de făcut, mănâncă legislația pe pâine și pe de rost. Au emis un termen de rezolvare a problemelor omului. Noi, Casa lui Patrocle, ne-am asumat oficial și legal că vom merge acolo să-i sterilizăm toți câinii, să-i deparazităm, vaccinăm, microcipăm, să le facem carnete de sănătate și să ajutăm omul să intre în legalitate.
Cu lacrimi în ochi, bătrânul ne-a pupat mâinile. El s-a temut săracul, căci s-a trezit cu Poliția la poartă. Însă Poliția Animalelor alături de Protecția Animalelor a înseamnat sprijin, înțelegere, empatie și respect pentru anii săi, pentru părul cărunt, pentru singurătatea și modestia în care trăiește și mai ales pentru grija pe care o poartă celor mulți și abandonați culeși de pe ulițele Drăgușeniului.
Noi vom ajuta cu animalele, până la capăt. Căutăm un ONG care se ocupă de oameni, unul dintre sutele de ONG-uri care au ajutat refugiații ucraineni, pentru a ne da o mână de ajutor omului. Să-i reparăm gardul, să-i dăm un var, să-i luăm mancare și medicamente.
Concluzii.
Avem doar două primării din județ care ne-au chemat la dialog și alături de care vom începe curând campanii de sterilizări cu bani publici. Rugăm domnii primari să intre în legalitate, iar dacă n-au bani pentru adăposturi, să sprijine oamenii care i-au ales măcar prin campanii de sterilizări. Nu există altă cale, decât cea civilizată. A încerca să scăpăm de câinii comunitari prin metode neortodoxe este imoral, legea s-a schimbat și vă spunem sincer că abia așteptăm să vedem o condamnare cu executare pentru uciderea animalelor cu intenție. Iar împreună cu Poliția Animalelor se va face treabă multă și bună în Județul Suceava.”
Si cand te gandesti ca functionari asemenea acestui primar sunt platiti cu mii de euro lunar din bugetul de stat nu poti decat sa regreti ca te-ai nascut roman! De la regret la scarba mai este doar un pas!
Subscriu ! Si toate neamurile la primarie , la stat si luat bani MUUULTI degeaba !
el ca primar trebuie amendat! prntru că el face ce vrea!! Poliția Animalelor a ajuns acolo si ce rezolvă? nu a luat nici o măsură împotriva acestui primar. cum își rezolvă cetatenii din Draguseni ptoblema csinilor ?? Vă explic eu: sunt luati de iubitori și plasați pe la orașe si uite așa se face turismul câinilor! Cum? poliția animalelor nu poste să il oblige să respecte legea? atunci este degeaba creată această poliție! Rușine!!!!
el ca primar trebuie amendat! prntru că el face ce vrea!! Poliția Animalelor a ajuns acolo si ce rezolvă? nu a luat nici o măsură împotriva acestui primar. cum își rezolvă cetatenii din Draguseni problema câinilor ?? Vă explic eu: sunt luati de iubitori și plasați pe la orașe si uite așa se face turismul câinilor! Cum? poliția animalelor nu poate să il oblige să respecte legea? atunci este degeaba creată această poliție! Rușine!!!!