Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Calinic, este întrebat, pe internet, de un localnic din Rădășeni dacă Biserica „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina”, monument UNESCO, nu ar trebui să fie deschisă zilnic.
„Biserica, după cum bine știți, este monument istoric, nu ar trebui să fie deschisă zilnic?
Am întrebat preotul paroh, dar nu am primit un răspuns concret, dar nici nu am mers mai departe să întreb autoritățile locale despre ce s-ar putea face sau să propun încadrarea bisericii ca monument turistic, cu toate că ar merita”, este localnicul interesat să afle.
Răspunsul arhiepiscopului are legătură, ca de obicei când e vorba de dotări sau investiții, tot cu lipsa banilor: “Din păcate, sunt monumente UNESCO care nu au posturi de muzeografi/ghizi în schema de funcțiune.
Cât despre Biserica „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni, ctitorită de voievodul Ștefan Tomșa II între 1611 și 1622, ca să fie deschisă zilnic, ar avea nevoie, ceea ce este mai puțin probabil, de un post de ghid din fonduri proprii.
Să nădăjduim în vremuri mai bune!”
Biserica din Rădășeni este una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Moldova, fiind monument istoric din 2015 – este singura biserică din România ce are moaștele Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina în același lăcaș.