Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, dar și pentru prevenirea faptelor cu violență și a actelor de tulburare a liniștii publice, în acest week-end polițiștii desfășoară acțiuni la nivel județean, fiind implicați peste 150 de ofițeri și agenți din structurile rutiere, de ordine publică și investigații criminale.
La nivelul IPJ Suceava au fost realizate analize privind principalele zone cu incidență crescută a evenimentelor rutiere sau constatărilor privind conducerea de autovehicule fără permis și sub influența alcoolului. Pentru gestionarea eficientă a sutuației operative în teren și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră s-a dispus o prezență proactivă a echipajelor în teren și o direcționare punctuală a acestora pe zonele și în intervalele orare cu riscuri și vulnerabilități sporite.
În această perioadă polițiștii rutieri organiează activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile sunt organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație, prin controlul total al traficului pentru o perioadă scurtă, ulterior echipajele vizând alte zone sau segmente de drum.
Activitățile sunt concentrate și în zonele în care se organizează evenimente sociale, artistice și religioase cu participarea unui public numeros (Motorfest Thracum RC Suceava, Târgul Olarilor și Mesterilor Populari Ochi de Păun Radauți, Hramurile unor unități de cult, etc.), activități sportive, manifestări cultural – artistice cu prilejul zilelor unor localități dar și în celelalte zone ale județului, în special în proximitatea barurilor, cluburilor, discotecilor, sau unităților de alimentație publică.
Echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate sunt prezente în aceste zone și sunt folosite peste 30 de aparatele etilotest, etilometru și drugtest.
Polițiștii au transmis o serie de recomandări:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!