*de bine, de rău, la colegiile din Fălticeni s-a reabilitat un internat şi două săli de sport, s-a schimbat tâmplăria şi s-a reparat un acoperiş
*şcolilor generale nu le-au mai rămas mulţi bani din alocările locale
*şcoala primară din Ciumuleşti va fi închisă
O analiză a Inspectoratului Şcolar prezentată la şedinţa Colegiului Prefectural ne oferă o imagine clară a stadiului de realizare a acţiunilor de igienizare şi asigurarea funcţionalităţii spaţiilor.
În procent de 80 % unităţile şcolare din judeţ au realizat igienizarea spaţiilor, constând în lucrări de văruit, vopsit, curăţarea pardoselilor, parchetare, lambrisare, reparaţii de mobilier şi sobe.
Lucrările de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sunt planificate pentru a fi realizate cu firme specializate, în limitele fondurilor alocate, la începutul lunii septembrie.
În unele situaţii, contribuţiile pentru executarea lucrărilor au fost suportate de către autorităţile locale, care au alocat fonduri pentru construcţii, reabilitări, extinderi, grupuri sanitare şi reparaţii ( Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Fălticeni, Rîşca, Dorna Candrenilor, Coşna, Cajvana, Adâncata, Siminicea, Putna).
În funcţie de fondurile alocate, în special la nivel local, pe parcursul anului şcolar şi perioada verii au continuat lucrări de modernizare/ dotare/ amenajare a spaţiilor şcolare la următoarele unităţi :
Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Suceava (sala de gimnastică),
Grădiniţa Pinocchio Suceava (înlocuire şarpantă şi instalaţie electrică),
Colegiul Naţional de Informatică Spiru Haret Suceava (săli de clasă, cabinete, laboratoare şi cantină),
Şcoala Siminicea (construire grupuri sanitare, parchetarea sălilor de clasă),
Liceul Tehnologic Ion Nistor Vicovu de Sus (reabilitare acoperiş, central termică, înlocuire tâmplărie la 3 corpuri de clădire),
Şcoala Gimnazială Mihail Sadoveanu Fălticeni şi Colegiul Tehnic Mihai Băcescu Fălticeni (reabilitare instalaţie electric şi reparaţii spaţii şcolare şi administrative),
Colegiul Naţional Nicu Gane Fălticeni (modernizare internat, înlocuire tâmplărie la corpul C, reabilitare sală de sport),
Şcoala Gimnazială Ion Irimescu Fălticeni (reabilitare sală de sport),
Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni (reabilitare acoperiş, înlocuire tâmplărie)
Şcoala Gimnazială Rîşca (extindere clădire pentru grupuri sanitare şi spaţiu centrale termice),
Şcoala Gimnazială George Voievidca Câmpulung Moldovenesc (reparaţii acoperiş, reabilitare holuri),
Şcoala Gimnazială Teodor Ştefanelli Câmpulung Moldovenesc (reabilitare grupuri sanitare şi holuri),
Şcoala Gimnazială Coşna (lucrări de modernizare la corpul principal de clădire),
Şcoala Gimnazială Nicolae Labiş Mălini (amenajare grupuri sanitare interioare),
Şcoala Gimnazială Dorna Arini (amenjare sală sport),
Şcoala Gimnazială Crucea (înlocuire acoperiş),
Şcoala Primară Vadu Negrilesei – Stulpicani (reparaţii capitale),
Liceul Tehnologic Cajvana (modernizare spaţii şcolare la două corpuri de clădire),
Şcoala Gimnazială Iorgu Toma Vama (lucrări de reparaţii la corpul principal al şcolii),
Şcoala Gimnazială Ion Şuhane Frumosu (amenajare grup sanitar).
În mod excepţional se remarcă situaţiile următoare :
– Vicovu de Sus, pentru Şcoala Gimnazială Nr.3, unde Primăria a achiziţionat un teren ce va fi pus la dispoziţie pentru construcţia unei baze sportive (sală de sport, teren de sport)
– Dorna Candrenilor, unde Primăria a alocat fondurile necesare pentru construcţia unei noi clădiri de gădiniţă.
Faţă de anul şcolar precedent, rămân în continuare dificultăţi în asigurarea funcţionalităţii spaţiilor şcolare la unităţile şcolare având în derulare obiective de investiţii: Şcoala Gimnazială Adâncata, Şcoala Gimnazială Feteşti, Şcoala Gimnazială Hânţeşti, Şcoala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei, Şcoala Gimnazială Păltinoasa, Şcoala Gimnazială Bucşoaia, Şcoala Gimnazială Frasin.
Unităţile şcolare incluse în proiecte de reabilitare care au fost închise total în anul şcolar anterior au în curs demersuri pentru funcţionare în spaţiile proprii ( Gura Putnei – amenajarea a două săli de clasă pentru funcţionare în două schimburi şi Grăniceşti – recepţia lucrărilor ).
La Şcoala Primară Plopi lucrările au fost executate în procent de 50%, elevii urmând a fi transportaţi în continuare la Şcoala Gimnazială Nr.1 Bogdăneşti.
În acest an şcolar, Şcoala Primară Ciumuleşti, structură a Şcolii Gimnaziale Vadu Moldovei a intrat într-un proiect de reconstrucţie, fiind închisă, cei 45 de elevi urmând a fi transportaţi la şcoala de centru.
Se menţin ca exemple de funcţionare în spaţii improprii, în condiţiile unei cifre mari de şcolarizare ( Liceul Tehnologic Mihai Eminescu Dumbrăveni ) sau datorită nealocării fondurilor la unele lucrări de reabilitare ( Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuţi, Şcoala Gimnazială Rădăşeni ), a unor situaţii de retrocedări, închirieri, spaţii degradate etc. ( Şcoala Gimnazială Basarabi – Preuteşti, GPN Probota, Clubul Copiilor şi Elevilor Gura Humorului, Şrădiniţa Nr.1 Berchişeşti, Şcoala Primară Hreaţca – Pleşeşeti, Şcoala Primară, Grădiniţele Nr. 1 şi 2 Hîrtop, Căsuţa Piticilor Cîmpulung Moldovenesc ).
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net