*Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice are de primit bani de la Ministerul Agriculturii pentru contractele derulate, dar răspunsul a fost “Să meargă în câmp la lucru !”
* Prefectura rezolvă problema cu o nouă adresă către Minister
Blocaj financiar total – cei 8 angajaţi ai Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice nu şi-au mai primit salariile de 6 luni, deoarece Ministerul Agriculturii nu a mai achitat serviciile prestate.
Reprezentantul instituţiei, DOREL GULICIUC, spune că funcţionarea se bazează pe venituri proprii, pe baza unor contracte de prestări servicii de monitorizare a solului.
Oficiul este subordonat Direcţiei Agricole, dar facturile de 500.000 de lei nu au fost plătite de la nivel central decât în mică măsură.
GULICIUC afirmă că angajaţii nu au posibilitatea să găsească alte fonduri, deoarece legea le interzice.
“Din 1978, de la înfiinţare, nu au existat asemenea probleme deosebit de grele.
E o ciudăţenie, noi funcţionăm ca o SRL, nu avem nici un fel de intervenţie a statului la finanţarea salariilor.
Încheiem contracte pentru prestări servicii cu Direcţia Agricolă, care primeşte bani pe acest segment de la Ministerul Agriculturii.
În acest an am primit o sumă modică, 48.000 lei, nu avem posibilităţi de a găsi alte fonduri, vorbim totuşi de o instituţie publică.
Proprietarul spaţiului în care funcţionăm – Staţiunea de Cercetări Agricole – ne-a reziliat contractul de închiriere de la 1 august, am fost debranşaţi de la reţeaua de apă şi canalizare, nu mai avem nici măcar energie electrică.
Am făcut tot felul de informări, am cerut sprijin, dar nimic.
Suntem în situaţia blocării conturilor şi a dispariţiei, de neimaginat, suntem o instituţie a statului plătitoare de TVA, este o prostie, ca să nu zic mai mult… “
Şeful Direcţiei Agricole, VASILE SCHIPOR, recunoaşte blocajul financiar, spunând că angajaţii Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice nu sunt funcţionari publici, ci prestatori de servicii.
El nu le dă, însă, mari speranţe că îşi vor primi salariile cuvenite.
“Dumnealor au un statut puţin mai ambiguu – nu sunt funcţionari publici, ci unitate prestatoare de servicii.
Au avut, într-adevăr, anul trecut, lucrări efectuate şi neachitate în valoare de 500.000 lei, bani care ar fi salvat situaţia.
Noi am făcut intervenţii repetate la Minister, situaţia e cunoscută, singurul răspuns pe care l-am primit a fost Dânşii au avut salarii mari, acum să meargă în câmp la lucru !
Nu ştiu dacă e cel mai corect răspuns…
Cred că se aşteaptă reorganizarea Ministerului şi atunci o să vedem ce se va îmtâmpla.
Până atunci nu ştiu ce să spun…“
Solicitat să intervină în aplanarea diferendului, subprefectul CONSTANTIN HARASIM a scăldat-o, precizând că va urma o reorganizare a OJSPA, dacă nu există resurse financiare de funcţionare.
“Trebuie făcute plăţile pentru serviciile prestate, să mai facem o dată demersuri la Ministerul Agriculturii.
Rugămintea mea ar fi ca Direcţia Agricolă să reitereze o adresă către cei responsabili din forul superior.
Materialul are şi viza Instituţiei Prefectului.
În rest nu ştim cum se va judeca, dacă vor fi plăţi făcute, nu ştim dinamica…“
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net