Holul de marmură al Colegiului Național “Nicu Gane” Fălticeni a găzduit, ieri, 16 septembrie 2022, expoziția de pictură “Impresii artistice”, ce poartă semnătura artistului plastic Radu Bercea.
Evenimentul a fost organizat de instituția de învățământ în parteneriat cu Primăria Fălticeni și Cenaclul Literar “Nicolae Labiș”. Pe lângă iubitorii de frumos din zona Fălticeni și elevii colegiului, la vernisaj au participat artiștii fălticeneni Dan Grigoraş, Anca Şoldănescu şi Alexandros Pintilii Karciucas.
Directorul Colegiului “Nicu Gane”, profesorul Codrin Bența, a vorbit în deschidere despre personalitatea artistului, modelată de greutățile întâmpinate în perioada regimului comunist. El a fost arestat la 30 aprilie 1959 și condamnat la 20 de ani muncă silnică, pedeapsă redusă ulterior succesiv la 15 ani muncă silnică, apoi la 5 ani închisoare corecțională. A executat pedeapsa la închisorile Iași, Salcia, Luciu-Giurgeni și a fost eliberat la 27 aprilie 1964.
“Vernisăm a treia expoziţie a artistului Radu Bercea, unul dintre puţinii artişti trecuți prin vremurile tulburi ale regimului comunist, prin război, prin multe întâmplări care i-au călit fiinţa şi l-au făcut să fie mai deschis, mai bun, mai darnic, mai încrezător.
Felul în care este ca om, ca fiinţă, ca artist, toate însumând o personalitate deosebită, ne-a determinat să îl invităm pe Radu Bercea să vină a treia oară alături noi.
Scopul este să deschidem şcoala către colectivitate şi către dorinţa elevilor de a face cunoștință cu arta de un nivel înalt de percepţie artistică, de formare cultural artistică”, a spus prof. Codrin Bența.
Profesorul Constantin Bulboacă le-a vorbit celor prezenți despre expoziție ca despre un șir de evenimente culturale dedicate de Radu Bercea fălticenenilor și Fălticeniului.
“Aici avem reprezentate în primul rând florile, esenţa sufletului. Nu am putea trăi fără ele, fără să admirăm frumosul. Dacă ne plac florile le tăiem şi le punem în vază. Dacă iubim florile, le lăsăm aşa cum ni le dă Dumnezeu, să trăiască mai mult timp. Florile lui Radu Bercea sunt nemuritoare, rămân pe tablouri şi vor rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră. Vor fi veşnice”, a concluzionat profesorul Bulboacă.
Fostul director adjunct al Colegiului Național “Nicu Gane”, profesorul Ioan Caulea, un admirator al operei maestrului Bercea, a vorbit despre esența mesajului transmis de tablourile sale:
“Pictorul, maestrul, seniorul, veşnic tânărul Radu Bercea nu expune pentru prima dată la colegiul nostru, dar de fiecare dată ne-a încântat cu realizările sale, făcând din holul de marmură o adevărată oază de culoare, de relaxare şi un prilej de meditaţie. Trecând prin faţa acestor tablouri, sufletul mereu se umple de lumină şi culoare, astfel încât în momentul când intru în clasă nu pot decât să transmit elevilor starea de bine, un zâmbet de încântare. Pentru binele elevilor acestei şcoli, vă rog expuneţi cât mai des la noi. Prin ceea ce ne transmiteţi prin aceste creaţii minunate îi faceţi mai buni şi mai blânzi pe colegii mei, profesori. Tablourile lui Radu Bercea sunt poezii pictate”.
Cu modestia care îl caracterizează, Radu Bercea a ținut să le mulțumească organizatorilor și celor prezenți, lăsând tablourile să vorbească în locul lui.
La final, elevi ai colegiului coordonați de profesorul Dan Sinăuceanu au avut misiunea de a aduce sunetul în holul dominat de culorile tablourilor lui Radu Bercea, printr-un spectacol muzical.
SERGIU JIPA
https://youtube.com/shorts/-8Pd6z1WkDw?feature=share
https://youtube.com/shorts/KhAuM5tZJ0k?feature=share