Am mai scris, la această rubrică, pe tema Casei de Cultură din Suceava, dar ne place să reluăm unele informații. Inaugurat în 1969, după un șantier care s-a întins pe parcursul a 5 ani, edificiul a devenit imediat reperul centrului orașului. Clădirea proiectată de arhitectul Nicolae Porumbescu are trei etaje, parter, demisol și mansardă, înglobând o sală de spectacole, o sală de conferințe, trei săli pentru expoziții, o sală studio și alte dependințe care, în prezent, și-au cam pierdut din utilitatea inițială.
Detaliul foto, decupat de Maria Porumbescu, se concentrează pe instrarea principală, cea dinspre strada Ștefan cel Mare de atunci sau dinspre piața centrală de astăzi. Deasupra intrării a fost construit un balcon destul de încăpător, pe care, de obicei, îl folosea tovarășul Nicolae Ceaușescu atunci când ținea cuvântări în fața miilor de șoimi ai patriei, pionieri, uteciști și oameni ai muncii. Același balcon a fost folosit, în decembrie ‘89, de către “revoluționarii” care anunțau căderea regimului comunist într-un moment când jocurile erau de mult făcute.
Cu trecerea timpului, nu numai balconul Casei de Cultură s-a degradat, ci și întreaga clădire. Proprietarul ei, Uniunea Generală a Sindicatelor, nu a găsit până acum fondurile necesare refacerii, așa încât strălucirea de altădată a rămas doar în fotografiile vechi. Iar intrarea principală a fost împopoțonată cu tot felul de panouri colorate, care să-i mai ascundă uzura…
TEODOR PUȘCAȘU
Foto 1: DIMITRIE BALINT