La Fălticeni, la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, instituția de învățământ cu care mă mândresc, a venit direct de pe marea scenă a televiziunii și a cinematografiei, Mult Stimata Doamna regizor și producător de film Camelia Moise, probabil cel mai cald OM și sigur cel mai plin de iubire OM! Direct în clasa mea! Direct în fața elevilor….Dumneaei în picioare și elevii jos….ca la o lecție de istorie oarecare….Și unde mai pui că n-a mișcat nimeni timp de câteva ore….doar câte un suspin îndurerat se auzea din spatele sălii, atunci când s-a vizionat filmul documentar ”POVEȘTI NEMURITOARE DE LA RĂZBOI PÂNĂ ASTĂZI”, un film cutremurător, unde veniseră și invitați de onoare: doamna inspector pentru învățământ primar, prof. Dorina Dulceac, de la Inspectoratul Școlar Suceava, domnii directori ai Școlii Gimnaziale ”Mihail Sadoveanu”, prof. dr. Moroșanu Ovidiu și prof. Cecilia Baciu, domnul director al Școlii Gimnaziale ”Ioan Ciurea”, prof. dr. Marius-Claudiu Pintilii, colegi -cadre didactice din Fălticeni și câțiva invitați, atât cât i-a putut cuprinde în inima ei clăsuța mea primitoare….și locurile au fost limitate….O! Câți ar mai fi vrut să fie acolo…dar, ca în viață, locurile din prima bancă sunt limitate! Important că s-a împlinit visul meu: să fac părtași minunii, care se cheamă ”POVEȘTI NEMURITOARE DE LA RĂZBOI ÎNCOACE” și pe cei dragi mie! Și școala a răsunat de iubire….Și s-a înmiresmat de parfumul cuvintelor frumoase ale Doamnei….S-a sfințit de jertfa neamului românesc! Și totul într-o taină de nedescris! Acest moment trebuia să fi fost sus-sus, pe cea mai înaltă scenă din Fălticeni, cu zeci de mii de oameni care ar fi fost cei mai onorați să o cunoască pe Doamna….dar s-a întâmplat tainic: ca la o cină romantică…unde doi îmbrățișați își dăruiesc pe vecie dragostea! Și totul în ziua de 21 septembrie! Nu din voia noastră….din Voia Domnului….tocmai de Ziua Recunoștinței și a Păcii!!! Și mare minune s-a săvârșit acolo!!!
Toate acestea s-au împlinit prin efortul personal, fiind susținută îndeaproape de domnul profesor Valerian-Constantin Bodnariu, de la Școala Gimnazială ”Ioan Ciurea” Fălticeni.
Și Doamna Camelia Moise a dăruit tuturor și cartea, și filmul, și sufletul Domniei Sale, într-o risipă de petale ale unui boboc veșnic înflorit! Nimeni n-a mai spus nimic….Timpul s-a umplut de iubire, căci IUBIREA e Doamna!
Suntem extrem de onorați că am primit în mijlocul nostru pe Stimata Doamnă Camelia Moise, regizor de film, antropolog, manager de proiecte culturale, producător de film și televiziune, reporter special… că ne-a fost atât de aproape și ne-a onorat cu prezența dumneaei, la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” Fălticeni.
La ieșirea din școală, Doamna a mai lăsat un strop de lumină…pe o tablă mobilă, scrisă cu un marker obosit, un ultim gând de cânt și frumos, așa cum a fost tot acest moment de neuitat!
Doamna Camelia Moise ne invită pe toți cei responsabili de formarea sufletului național la elevii noștri, să donăm câte o carte, însoțită de filmul documentar ”POVEȘTI NEMURITOARE DE LA RĂZBOI PÂNĂ ASTĂZI” școlilor din care noi înșine am devenit oameni mari, pentru a fi cunoscute și de către elevi la orele de istorie, de dirigenție, în timpul activităților pe care dascălii le organizează în cadrul “Săptămâna Altfel”! ”Cartea și filmul trebuie să ajungă și în școli, la copii!” Intră pe cameliamoise.ro și află cum poți să donezi o carte și un film școlii din care și tu ai pornit și te-ai făcut OM MARE!” ne încurajează doamna Camelia Moise.
”Orașul Fălticeni este un important centru cultural, remarcându-se prin numărul ridicat de scriitori, artiști și oameni de știință pe care i-a oferit României. În ceea ce privește numărul de scriitori autohtoni, acesta este al treilea oraș din țară, după București și Iași, însă raportat la numărul de locuitori, Fălticeni este pe primul loc. Aici s-au format 16 academicieni, 12 generali și 60 de doctori în cultură și știință. Statuia lui Sadoveanu din centrul orașului a fost realizată de Ion Irimescu, din bronzul obținut în urma topirii statuii lui Stalin. În 1975, Maestrul Irimescu avusese o conversație cu Nicolae Ceaușescu, spunându-i că dorește să creeze o statuie a scriitorului Mihail Sadoveanu, pe care să o amplaseze în Fălticeni, dar că nu avea destul bronz pentru aceasta. Ziua următoare, la atelierul din București a maestrului, este adusă statuia lui Stalin din Piața Aviatorilor, care fusese demontată în 1962.
M-am cunoscut astă vară și am păstrat legătura cu doamna Pavăl Luminița, învățătoare la Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din Fălticeni și, săptămâna trecută, când mi-am făcut planuri de filmare în Gura Humorului, am hotărât împreună că putem să facem o întâlnire cu copiii.
Copiii?
Mi-era dor de o astfel de întâlnire… mi-au lipsit, pe vară. ”POVEȘTI NEMURITOARE DE LA RĂZBOI ÎNCOACE” merg mai departe, la copii!”, ne spune doamna Camelia Moise pagina Domniei Sale de pe facebook.
Prof. LUMINIȚA PAVĂL