Bucuria unei zile de început de octombrie nu putea fi deplină fără participarea la unul dintre recunoscutele festivaluri de poezie la nivel național, Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”, ediția a 54-a, Mălini. Frunza a început să prindă culoare, iar energia spațiului creator sub amprenta poetului omagiat a adunat iubitori de cuvânt într-un număr mare.
Cel care încheagă organizatoric și nu numai întreaga activitate a festivalului, scriitorul și jurnalistul Ioan Manole, a deschis călătoria culturală de la Mălini. Poetul și eseistul Cassian Maria Spiridon împreună cu profesorul universitar și criticul Adrian Dinu Rachieru au fost președinții juriilor celor două secțiuni premiate – secțiunea pentru „Cea mai bună carte de poezie a anului 2021” (trimisă la concursul din cadrul festivalului) precum și secțiunea pentru „Poezie nepublicată, netrimisă și nepremiată în cadrul altor concursuri”.
Pentru prima secțiune, „Cea mai bună carte de poezie a anului 2021”, președintele juriului de la această categorie, Cassian Maria Spiridon, a menționat că au fost 25 de cărți participante și șapte au fost laureate. Locul I îl primește volumul „ Principala morengo”, autor Mugur Grosu.
Pentru secțiunea a doua, „Poezie nepublicată, netrimisă și nepremiată în cadrul altor concursuri”, președintele juriului de la această categorie, Adrian Dinu Rachieru, a făcut cunoscute premiile după cum urmează:
Marele Premiu „Nicolae Labiș” a fost obținut de Daniela Bejinariu, București.
Premiul Special „Carmen Veronica Steiciuc” a ajuns la Adela Șulea, Suceava.
Premiul I și Premiul Revistei Hyperion Botoșani a fost primit de către Ana Maria Murariu, Baia – Suceava.
Premiul al II–lea a fost acordat Andreei Duduman, Suceava și Teodorei Barbu, Grămești – Suceava.
Premiul al III-lea a fost atribuit următorilor participanți: Amaliei Mayer, lui Șerban Alexandru, Târgu Jiu și Anei Pasanciuc, Suceava.
Au fost acordate două Mențiuni, Mențiunea I – Alexia Plăcintă, Mălini și Mențiunea a II-a – Alexandru Turculeț.
A fost acordat și un premiu al Centrului Cultural „Florin Piersic” Corlata-Berchișești – Bianca Mihaela Boboșa, Constanța.
Au fost atribuite în cadrul acestei secțiuni și șapte Premii de Reviste după cum urmează:
Premiul Revistei „Tribuna” Cluj – Constantin Andrei Pătrăucean, Premiul Revistei „Orașul” Cluj – Paul Ungureanu, Premiul Revistei „Ateneu” Bacău – Raluca Ilie, Mălini, Premiul Revistei „Steaua” Cluj – Alexandra Crăciun, Premiul Revistei „Vatra” Târgu Mureș – Ilinca Zmău și Premiul Revistei „Alecart” Iași – Daniil Iftime.
Spre finalul activității culturale de la Mălini a luat cuvântul poetul Nichita Danilov, care ne-a încântat preț de câteva minute cu blândețea versului; parafrazându-l, despre poezie a spus că s-ar afla într-un echilibru subtil între matematică și muzică.
Sora poetului, doamna Margareta Labiș, a recitat poemul lui Labiș „Miorița”, ținând să precizeze în mod deosebit pentru generațiile mai tinere, că poezia vine și ca urmare a lecturilor celui implicat în actul creator, într-un firesc al lucrurilor, fără teama pierderii esenței.
Final de festival într-un început minunat de octombrie, scăldat în muzica satului lui Labiș, în cea a romanței de toamnă dar și în cea a chitarei, un final cu oameni senini, cu revederi sau întâlniri memorabile, cu frumusețea cuvântului revărsată din bucuria sufletului.
CRISTINA BĂRĂSCU
FOTO: Marinel Dănilă