Cel mai mare depozit de gene de semințe ridicat vreodată, denumit banca băncilor, se află în arhipelagul Svalbard, aflat între Norvegia şi Polul Nord, și are menirea de a salva planeta în cazul unei situații catastrofală.
Depozitul a fost numit Doomsday Vault, este situat în insula Spitsbergen și a fost proiectat ca un congelator invincibil pentru a proteja cele mai preţioase seminţe ale lumii.
Inaugurarea a avut loc în 2008. Este săpat direct în stâncă, iar camerele de depozitare sunt situate la circa 100 de metri în interiorul muntelui, sub un strat de rocă gros de 40 până la 60 de metri.
România și alte 90 de state depozitează cu regularitate eşantioane de seminţe. Schimbările climatice au impact devastator asupra culturilor, iar specialiştii consideră că băncile de gene sunt cheia supravieţuirii agriculturii. În cazul deteriorării sau distrugerii unei culturi, ele pot fi salvate de la pieire cu ajutorul acestor seminţe.
Ţara noastră are o contribuţie semnificativă prin Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava – aproape 900 de eşantioane de seminţe, dintre care peste 250 sunt în totalitate româneşti. Eşantioane de grâu, fasole, orz, ovăz, mazăre, secară, ardei, mărar, castravete, dovleac, in, salată, busuioc, mac, pătrunjel, cimbru, muştar, roşii, porumb. Au fost colectate din peste 1.500 de localităţi din toate judeţele ţării, potrivit datelor institutului din Suceava, iar săptămâna trecută au fost depozitate 45.000 de mostre de seminţe de la 13 bănci de gene din cinci state.